НСО: Майбахът е на Марешки, нямаме право, но го охраняваме в частната му лимузина

НСО: Майбахът е на Марешки, нямаме право, но го охраняваме в частната му лимузина
30-01-2021г.
31
Гост-автор

След като 19 минути вчера засне Майбах в центъра на София със сигнализацията, която по закон може да използва само НСО,  от службата се направиха на изненадани и обещаха да проверят кой ли пък е извършителят на нарушението с оправданието, че „всеки може да си сложи“.

Това, разбира се, е незаконно, изяснихме ние на НСО и трябва сериозно да се следи. След като проведохме анкета сред депутати, установихме, че става дума за заместник-председателя на парламента Марешки. От службата за охрана си признаха чрез Веселин Нинов от пресцентъра.

Депутатите ни разказаха също, че НСО отлично е информирана за факта, тъй като нейните служители возят и охраняват Марешки „на борда“ на лимузината му за 300 000 евро. Бедата е, че по закон частни автомобили нямат право на специален режим на движение. Нито НСО има право да охранява лица в частни автомобили.

Използва се хватка на ръба, ако не и отвъд закона частната или фирмена лимузина се предоставя за ползване на НСО за обслужване. Доколко изобщо това може да става – възмездно или безвъзмездно, а ако е безвъзмездно как това се представя пред НАП, за чия сметка са горивото, амортизациите, застраховките и т.н. – кашата е уникална.

От пресцентъра на службата цитираха чл. 19 от своя закон, който ги задължавал да охраняват Марешки, понеже е заместник-председател на парламента. Това обаче е нелегално да става  в разрез със закона, обяснихме за пореден път ние. Може да се прави само в държавни коли.

Националната служба за охрана отрича да е имало пътно-транспортни произшествия с автомобила, докато нейни служители са го управлявали, защото „щяло да се разбере, ако беше имало“ – поредно обяснение, от което останахме потресени.

За разлика от другите институции, от НСО предпочитат да разговарят по телефона, вместо да дават писмени отговори, което само по себе си е доста показателно.

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.