Ново 20 за зелените коридори: Ще са само сутрин

Ново 20 за зелените коридори: Ще са само сутрин
23-11-2020г.
7
Гост-автор

Т.нар зелени коридори, в които само на хората над 65 г. е разрешено да пазаруват от хранителни магазини и аптеки, отново ще бъдат променени и ще се изместят изцяло сутринта. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

През пролетта мярката действаше само сутрин, но тази есен беше ремонтирана няколко пъти. Първоначално беше въведена забрана възрастните хора да влизат извън определените за тях часове, което доведе до недоволство заради малкото, според някои, време и разположението му в ранните часове на деня в навечерието на зимата.

Последва движение в обраната посока - гражданите на над 65 г. получиха възможност да пазаруват през целия ден, а на всички останали беше забранено влизат в аптеки и супермаркети през следобедните часове.

Последното също създаде много проблеми, а също така и струпвания по време на следработния час пик. Хранителните вериги директно поискаха отпадането на зелените коридори, а фармацевтите се оказаха най-потърпевши с не един, а два коридора - сутрин и следобед. Наложи се работещите в аптеките да обслужват пациентите си на улицата, за да могат да отговорят на спешните ситуации без да рискуват да бъдат глобени.

Сега проф. д-р Костадин Ангелов призна това, което вече търговци и фармацевти казаха публично за мярката няма консенсус. По думите му новият вариант ще е само сутрин и този път ще се търси мнението на всички заинтересовани.По думите му предстои да се промени и заповедта за критериите, по които се приема пациент в COVID отделение. Към момента се изисква PCR тест и чакането му стана елемент от няколко трагични сюжета с пациенти, починали след обикаляне на болници в страната. Министърът посочи, че при наличие на рентгенови данни и лабораторна находка тестът може да загуби своята задължителност.

Източник: bTV

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.