НОВИТЕ ЛЕВИ

НОВИТЕ ЛЕВИ
04-04-2021г.
5
Мартин Карбовски

У нас ги наричат десни. Но те са леви. Градски са, фенове на Маркузе са. Троцки не са чели, но няма да сбъркате, ако ги наречете троцкисти.

Старите леви са ясни. След 30 години агония, те си останаха стари леви и Георги Димитров, а не Маркузе е техният патрон. Те изчезват по биологични причини - няма значение дали БСП са втора или трета политическа сила. Те са импотентни наследници на едни велики идеи, които вече нямат място дори у нас, хората живеещи в един вечен ретрограден Меркурий.

Въпросът сега е дали новите леви на Христо Иванов и Иво Мирчев ще тръгнат по пътя на налудната cancel culture или ще играят за големи идеи като икономика (внимавай със зеленото!), култура (внимавай за политкоректността!) и социални дейности (внимавай с приватизацията на социалните дейности).

Лявото е модерно и е красиво, у нас го наричат със сбъркано име, но е и основата на всички кървави събития и остракиране през 20 век у нас.

Песимистичната прогноза е, че новите леви са бъдещето. Въпросът е само един - ще проектират ли у нас новите наши леви идеологиите на американските демократи по един безпринципен начин, точно както у нас се създадоха ТКЗС по идея на Сталин.

Всичко ляво е опасно. Най -опасно е да наричаш левите - десни. Но у нас е така. Ще поживеем, ще видим.

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.