Нормалността се завръща с мирис на бензин

Нормалността се завръща с мирис на бензин
17-07-2021г.
22
Гост-автор
Потреблението на бензин от леките автомобили се смята за един от най-важните непреки индикатори за икономическото състояние, нивото на мобилност и свобода на придвижване на хората в САЩ. По време на най-строгия локдаун в периода април-юни, 2020 г. то спадна до дъно от около 5 млн. барела на ден, което е сравнимо със 70-те години на миналия век. На 4 юли, 2021 г. обаче отчете исторически рекорд - докосна 10 млн. барела. Този факт не намери значимо медийно отражение у нас, затова ще си позволя няколко коментара.
1. Много малко хора са очаквали потреблението на бензин да се възстанови толкова бързо и даже да надхвърли нивата отпреди пандемията. Обаче се случва.
2. През последното десетилетие в САЩ са продадени около 2 милиона електромобила (вкл. зарядни хибриди). Тяхното присъствие очевидно не оказва значимо въздействие върху ръста в потреблението на бензин.
3. Само шофьорите на бензинови коли в САЩ потребяват около 10% от световния добив на нефт. Това не включва автобусите, товарния транспорт и самолетите. Заедно с тях стават над 20%. Населението на САЩ е около 4% от световното, а практически целият свят се стреми към подобен стандарт и начин на живот.
Мисля, че всеки може да си направи изводи от горните факти и без моя помощ.
Аз държа да спомена следното:
През последната година и половина политици, активисти, лобисти и медии се опитват да ни убеждават в неизбежната поява на нещо, благозвучно наречено "нова нормалност". То е някаква идея за "прекрасен нов свят", в който хората са идеално защитени от болести, дискриминация и бедност, а планетата - от свободния избор на отделния индивид. Разбира се, това се постига благодарение на перфектното управление на иначе хаотичните ни желания от правителство на братските народи по света, което планира всички ресурси, коригира обществено неприемливото поведение или даже изказвания на хората и от време на време ни маскира или даже заключва, ако сметне за нужно поради някаква причина.
Много се надявам гореописаното да остане само мечта на определен кръг млади социалисти, утопични активисти и жадни за власт мераклии-диктатори. Фактът, че Америка отново е на път, ми дава увереност, че свободният човек няма да го допусне. Впрочем, същото се случва и в България - според личните ми наблюдения трафикът тук също надхвърля пред-пандемичните нива. За съжаление не разполагам с данни, които да го покажат.
Нормалността е само една - тази, в която всеки човек е свободен да определя собствения си живот. За мен тя е безалтернативна.
Може да бъде изображение с ‎текст, който гласи '‎America's Gasoline Revival Americans hitting the road for July 4 propel gasoline demand to record Estimated U.S. demand for gasoline 10000 9000 8000 of 7000 ه 6000 1990-1994 1995-1999 2000-2004 2005-2009 2010-2014 Source: Energy Information Administration data compiled by Bloomberg 5000 2015-2019‎'‎
 
     Автор: Боян Рашев, фейсбук
 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.