Нинова: Закриваме паралелната държава на Борисов и ще управляваме

Нинова: Закриваме паралелната държава на Борисов и ще управляваме
26-09-2020г.
1
Гост-автор

В документа, който тя чете повече от час, няколко пъти даде заявка за следващ управленски мандат, минаващ през "убедително спечелване на следващите парламентарни избори". "Ние можем да бъде носители на промяната, защото сме единствената партия, която е готова с план за управление на България, който гарантира правова, демократична и законова държава", твърди Нинова.

Победата на изборите обаче не били за "постове, а за лостове за промяна". "Трудните неща не ни стряскат. Никога не се предавайте - нито за големи, нито за малки неща. Със здравия разум на държавници, вярвам, че ще управляваме България", посочи още тя.

 

Нинова няколко пъти декларира, че няма да влиза в сговор нито с ГЕРБ, нито с когото и да е от "настоящата тройна коалиция, която е на власт". Към управляващата коалиция тя причисли и ДПС, което подкрепяло партията на Борисов в по-важните решения през изтичащия мандат.

 

"Времето не е за тяснопартийно мислене, а за държавнически решения. Всяка партия, вгледана в пъпа си, пропуска България", каза Корнелия Нинова. Тя се обяви за общ фронт за промяна, в който да се включва ляво и прогресивно мислещи хора. Соцлидерът начерта и основните приоритети, ако вземе властта - възстановяване на държавността, възстановяване на разделението на властите и престижа на парламента; гарантиране на свобода на честните предприемачи и на словото; икономика с дългосрочно планиране; нова структура на земеделието; образование обърнато към дигиталното поколение, семейно подоходно облагане за младите хора и преизчисляване на всички пенсии, грижа за екологията - като тема на новото ляво, нормализиране на отношенията с Русия, спиране на разделението - фили и фоби, балансирана външна политика и др.

 

Нинова обяви още, че БСП се превърнала в ударна опозиция, което било дело най-вече на червените депутати. "Всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ не влизала отново в парламента", заяви тя, като припомни, че е отказала постове в управлението на Борисов.

 

"Моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити и с тоягата, отчете лидерът на червената партия. Само ние не влязохме в скрити договорки, не се продадохме и не се предадохме", допълни тя. Според нея  Победихме на президентските избори и доказахме , че ГЕРБ не е непобедима сила, смята тя.

 

Реформата в партията пък се доказала във времето. Няма и не бива да има битка между поколенията, а приемственост, подчерта тя за ситуацията вътре в левицата. БСП е единствената не лидерска партия в България, смята Нинова.

 

Относно първия в историята на БСП пряк избор на председател, Нинова отчете високата избирателна активност, която разбивала "на пух и прах всички твърдения за фалшификация и манипулация на гласуването". "Шапка ви свалям. Пряката демокрация мобилизира партията", допълни тя и няколко пъти повтори, че амбицията е да превърне БСП в първа политическа сила.

 

В ръководството на 50-ия юбилеен конгрес влязоха и представители на вътрешнопартийната опозиция - лидерът на ПЕС и бивш премиер Сергей Станишев, както и бившият председател на Народното събрание Георги Пирински. Предложението за това бе направено в началото на конгреса, като бе предложено и бившият председател на соцпартията Михаил Миков да влезе в състава на ръководството. Той обаче заяви, че не желае да участва в това ръководство и не иска да излага мотиви, защото те са ясни.Делегатите от Перник предложи в ръководството да влезе и кметът на Перник Станислав Владимиров, което също беше прието. Владимиров също се разграничи от Нинова и демонстрира "топли отношения" с премиера Борисов по време на водната криза в града.

Източник: "Сега"

 

Първа част на изказването на Корнелия Нинова пред 50-ия Конгрес на БСП

Уважаеми другарки и другари,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми коалиционни партньори, творци, поети, писатели, учени,

Скъпи депутати от 7-то Велико Народно събрание,

Скъпи гости,

Уважаеми журналисти,

Добре дошли на юбилейния 50-и конгрес на БСП,

Скъпи делегати, поздравявам ви с избора ви. Този новоизбран състав на конгреса ще заседава в следващите четири години. Пожелавам ви да бъдат ползотворни и успешни. Но преди да започнем към следващите четири години, нека оценим отминалите четири. Започнахме ги с обещание да променим БСП, за да променим България. Поставихме си 6 задачи и през тези четири години ги изпълнихме.

 

Първата, още през 2016 обявихме „Правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа.“ Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-тото Народно събрание ПГ на „БСП за България“ внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаването на законови условия за изграждането на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава. Много от предложенията ни в икономическата и социалната сфера намериха отражение в ежегодно изготвените и публично представени алтернативни бюджети на БСП. Една традиция, която ние създадохме, ние започнахме първи и вече е утвърдена от българския парламент.

 

Чрез тези предложения доказахме, че нашата политика за повишаване на доходи, за преизчисляване на пенсии, за въвеждане на по-справедлива и прогресивна данъчна система могат да бъдат финансово обезпечени в рамките на напълно приемливи бюджетни параметри. Последователно беше усилието на ПГ за подпомагане на българското производство и за възстановяване на икономическата роля на държавата като регулатор в ключови сектори. Със серия законодателни инициативи наложихме качествени промени в сферата на здравеопазването и образованието, чрез промяна в статута на търговските дружества на болниците и прекратяване действието на принципа “парите следват ученика“. Освен чувствителното и устойчиво повишаване на пенсиите, чрез тяхното редовно преизчисляване, настоявахме и предложихме закона за възрастните хора, който да регламентира основни техни права и дължимия от нас обществен комфорт.

 

Настоящият мандат на Народното събрание беше белязан и от приемане на ново антикорупционно законодателство. Една много актуална сега тема. И като че ли се позабрави, че ПГ на „БСП за Бългрия“ се противопостави на идеите на управляващите и представи свои закони, с които да гарантираме независимостта и ефективността на специализирания антикорупционен орган. Народните представители от нашата група зададохме 1219 въпроса, отправихме 177 питания, 25 от които прераснаха в разисквания. Активността на нашата ПГ при осъществяване на парламентарния контрол е в пъти по-голяма от тази, на всички други групи, взети заедно. Внесохме 5 искания на вот на недоверие на правителството, на ГЕРБ и Обединени патриоти. Два от които вота за провал в областта на противодействието на корупцията. Другите за несправяне в сферата на сигурността, здравеопазването и опазването на околната среда.

 

Освен това групата предложи създаването на десетки временни комисии, които да проучат случаите на неизплатени заплати, на замърсяване на питейни води, пропуски и нарушения в дейността на агенция пътна инфраструктура, корупционни практики в изпълнение на програмата за саниране и др. Групата ни активно се възползва и от възможността си да се обръща към конституционния съд. Подадохме 11 искания за установяване на противоконституционни актове на НС. 9 закона, 1 решение и 1 отказ. Към момента 4 от исканията ни са уважени от конституционния съд, предстои решаването на 2 от делата. В обобщение, ПГ превърна програмата на партията в реални законодателни действия. Беше изключитело активна и заслужава високата оценка на конгреса и на партията. Благодаря ви, скъпи депутати. Вие сте бойци. Благодаря.

 

На второ място, преди 4 години си поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити задкулисни договорки за власт и облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на НС и министри в кабинета на Борисов. Това би било пагубно. Не само за БСП, но и за България. Опитът на държавите в ЕС, където леви и десни се съюзиха показа отлив от системните партии и заличаване на идеологическите различия. Родиха се крайно десни, крайно леви, анархистични движения и партии. Опита в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ повече не влиза в парламента и губи ролята си в активния политически живот. И най-важното, моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. След избори да правиш това, което си обещал преди тях.

 

Не излъгахме един милион българи, кито повярвахме, че ние сме алтернатива. Знаете много добре, че имаше натиск отвън и мнения вътре в партията за голяма коалиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме. В последните години държавата се управляваше от нова тройна коалиция. Официално ГЕРБ и Обединени патриоти, с неофициалната подкрепа на ДПС, и услужливата на Воля. Само ние не влязохме в скрити договорки. Не се продадохме и не се предадохме. И това дължим на всички вас, социалистите от цялата страна. Благодаря Ви, благодаря Ви. Заедно доказахме, че за нас политиката не е пари и постове, а морал и грижа за хората.

 

Третата цел, която си поставихме преди 4 години е да изготвим алтернативен национален план за управление на страната. Изпълнихме го. Имаме нашия план “Визия за България.“ При изготвянето му приложихме нестандартен подход другари. Не направихме кабинетен документ както обикновено, спуснат отгоре към хората. Обратно, обърнахме се към всеки наш сънародник, който има желание, с каквато възможност разполага, с каквито сили и компетенции има, да се включи в този процес, защото това беше процес, а не еднократен акт.

 

Проведохме 606 срещи в цялата страна с учени, интелектуалци, младежки организации, земеделци, кооперации, малък и среден бизнес, лекари, учители и еколози, пенсионерски съюзи. Получихме 924 предложения. Този план е национално усилие, което не можеше да стане отново без вас, делегати, национален съвет, депутати, структурите на партията, кметове и общински съветници, обединението на жените, младежите и на ветераните. Признателни сме ви за този труд . В момента само Българската социалистическа партия сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България.

 

Четвъртата задача, която си поставихме преди четири години, обещахме си заедно да вдигнем БСП на крака. Знаете в какво състояние бяхме. Да имаме самочувствие на хора с достойнство, които могат да побеждават.Изпълнихме го. Победихме на президентските избори и доказахме, че ГЕРБ не са непобедима сила. Увеличихме депутатите си в българския парламент от 39 на 80. Единствената партия сме, която си увеличи и евродепутатите от 4 на 5. Изкачихме се по стълбицата на партията на европейските социалисти от 12-то място на предишните евроизбори на 6-то сега, от 28 партии в Европа.

 

Увеличихме кметовете и общинските съветници и спечелихме в 4 областни градове. И на четирите вида избори увеличавахме подкрепата спрямо предишните. Това показва другари, тенденция. Трудно, бавно, но през всички 4 години вървяхме нагоре. Всичко това постигнахме заедно при авторитарна, еднолична, обсебила всички държавни структури власт, изправила срещу нас огромен финансов и медиен ресурс. Благодаря ви за характера и силата, която проявихте.

 

Петата задача. Преди 4 години заявихме, че промяната в България минава през промяната първо в партията. И само ние, българските социалисти дръзнахме да направим тази промяна. Изпълнихме и това обещание, защото когато имаш претенции да променяш България, трябва да имаш и достойнството и да дадеш личен пример, като започнеш от себе си.

 

Реформата в партията с такива мащаби, и поставящи си за цел не козметични и тактически, а стратегически и принципни промени не е извършвана от началото на прехода.

 

Днес с по-голяма увереност можем да кажем, че тази реформа издържа проверката на времето. Въведохме мандатност за депутати -3 мандата или 12 години, за да има обновление и приемственост на практика, а не само на думи. В резултат от тази промяна 46 от депутатите ни са за пръв път такива, а 13 от тях са под 40 години.

 

Мандатността на народните представители дава възможност всеки един компетентен и способен да се докаже наш другар да участва в парламентарния живот 12 години, без това да го лишава от правото и възможността по-късно да работи за БСП, да се чува думата му в партията. Възможност за това дава изпълнителната и местната власт, партийните структури, били те национални или регионални, левите издания, научните институти към БСП, съветите и комисиите към Националния съвет. Но по-важно днес е друго: че на фона на безличието и послушанието на депутатската маса на мнозинството, на фона на парламентарната арогантност на властта, парламентарната група на БСП доказа едно ново поколение знаещи, можещи парламентаристи, които изнасят битки срещу корупцията, в полза на социалните политики, в защита на гражданските права на българите. Процесът на обновление обхвана и листите за общински съвети и партийни структури, което дава и тласък за връщането на БСП в местната власт.

 

В БСП сме категорични: другарки и другари, няма и не бива да има битка между поколенията, а приемственост. Като партия със 130 годишна история ние имаме привилегията рамо до рамо да членуват и работят хора, взели участие в антифашистката война, в градежа на социалната държава, хора, отстоявали идеите ни в тежки, преходни условия, и млади хора, част от модерното, дигиталното общество. Опитът, идеите и позициите на всички тях имат място в нашата партия. Те се надграждат, а не се противопоставят. Те са богатството на партията.

 

Въведохме мандатност на председателя до 2 мандата за този пост. Това е въведена реформа още от 2008г.,потвърдихме я през 2017г. Това е безпрецедентно за българските политически условия решение, което показва, че БСП е със сигурност единствената нелидерска парти в днешна България. Подобни ограничения на мандатите е немислимо и невъзможно при никой от нашите политически опоненти, въпреки че продължават да внушават, че прекият избор например превръща БСП в лидерска партия. Казват го хора, която са готови да променят Конституцията, за да останат още малко на власт и никога не биха направили това, което правим ние-ограничения на председателя, мандатност за депутатите, пряк избор, за да се даде властта на народа.

Проведохме за първи път успешно в 130-годишната ни история този пряк избор за председател. Този пряк избор показа 4 много важни неща, другари.

Първо, партията е била узряла. Очаквали сте, искали сте този най-демократичен избор. Активност от почти 70% е уникална за българските избори. Тя не е постигана нито на парламентарни, нито на европейски, нито на местни избори. Тази активност разби на пух и прах всички обидни към вас, членовете на партията приказки за фалшификации и манипулации на изборите.

Второ, БСП показахме най-висока организационна и институционална култура. Шапка ви свалям. Макар и това да ни се случваше за пръв път, без досегашен опит, вие проведохте чисти, прозрачни и подредени като аптека избори. 1142 секции, над 8 000 души, ангажирани в деня на избора. Безпроблемно и без опашки предаване на изборните книжа, протоколи, в които няма дописване, поправяне и приключване в рамките на 24 часа. Това е впечатляващо постижение на партията. С този избор се наредихме до прогресивните леви партии в Испания, Франция, Германия, Португалия, Великобритания.

Доказахме, че сме модерна, европейска и демократична партия. Благодаря на партийните членове, на членовете на комисии, на застъпниците и организаторите на целия този процес. Благодаря на Емил Войнов и на Централната комисия по провеждане на избора за ежедневната усилена и перфектна работа. Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП. Прекият избор и пряката демокрация следва да се развиват и чрез допитвания до социалистите по стратегически и политически въпроси. Защото въпреки скептицизма и опитите за неглижиране, се видя, че пряката демокрация мобилизира партията, вдъхна живот на структурите, засили чувството за общност, даде сила на хората да решават да решават спрямо своята съвест, своето мнение и своята гледна точка.

В момента, в който хората по улиците искат техният власт да бъде чут, да участват във вземането на решения за собствения си живот, за собствената си държава, Ние показахме на практика как става това, как народът решава. Благодаря ви за голямото доверие, с което ме избрахте. Приемам го като огромна отговорност. Ще направя всичко по силите си, за да изпълня това доверие с честни, открити и последователни политики за превръщане на БСП в първа политическа сила в България.

Третият извод от прекия избор е: Вие, скъпи социалисти не избрахте човек, избрахте политиката, избрахте курса на партията, а той е чистота на идеите, неподкупност на хората, последователност в действията за смяна на модела на управление и налагане на лява алтернатива. Това избраха българските социалисти.

И четвъртият извод, може би най-важният. С прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че има разцепление, че сме в разпад. Винаги задавам на такива хора един въпрос: Коя е партията според вас? Мълчат. Партията не е председателят, нито са отделните членове на Националния съвет. Партията сте вие, нашите членове и трябва да си абсолютно сляп, или много добре платен, за да твърдиш, че в партия, в която гласуват 80% от състава, и 82% от тях подкрепят един курс на политиката, е разединена. Консолидацията, която постигнахме в прекия избор е гаранция, че партията е единна в оценката си за провежданата досега политика, и е готова да я продължи и да я реализира в един следващ управленски мандат.

Уважаеми другарки и другари,

Последните дни чувам различни говорители, политолози, социолози да продължават да повтарят мантрата за разединението в БСП и да вещаят разцепление оттук нататък. Изглежда те са пропуснали 12 септември – тези събития с прекия избор и консолидацията, която показахме. Време е да сменят опорната си точка. Ключовата дума днес е консолидация – около принципи в политиката и морал в нейното провеждане.

Затова подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за отечеството. Добре дошъл е всеки, който иска да прави политика с грижа за хората. Отворете клубовете, срещите, приемете тези хора, нека станат наши съюзници. Но искам да съм ясна и за нещо друго ,което се прокрадва тези дни в публичното пространство. Консолидация, единение, сговор със задкулисието, където и да се намери то, в държавата или партията, не може да има.

Консолидация с хора, правещи политика с грижа за България и за народа – да, но консолидация с хора, използващи политиката за лични облаги и цели - не.

Петата задача, която си поставихме преди 4 години – поехме ангажимент в-к Дума, социалните мрежи и левите издания и собствена телевизия да станат комуникационен канал с хората, за да бъдат чути и разбрани хубавите неща, които правим. Изпълнихме го. Заварихме вестник дума с над половин милион дългове, които изплатихме и спасихме вестника от спиране. Увеличихме финансирането му над два пъти. И въпреки пречките, изпитанията, през които минахме, удовлетворявайки желанията на хиляди редови партийни членове – днес имаме БСТВ. Изпълних това обещание. В рамките на малко повече от година БСТВ се превърна от партийна телевизия се превърна в свободна трибуна за всички опозиционни на властта мнения.

Шесто – преди 4 години си дадохме дума да отворим партията за млади хора, да ги обучим и да изградим ново поколение политици, които да са подготвени да заемат нашите места, за да има приемственост- изпълнихме го. Над 30 процента от общинските председатели са млади хора, до 40 години. Близо 500 млади хора бяха в листите за общински съветници, мнозина станаха такива. Имаме и своите млади кметове, на областни градове, наред о опитни такива с по 5, 6 мандата. 13 депутати са до 40-годишна възраст. Чрез реформата в партията, думите, че ще дадем път на младите, станаха реалност. През 2017, 2018, 2019, в различните форми на обучение на нашите институции и школи, обучихме над 1700 партийни кадри.

 

Седмо. За изтеклите 4 години имахме задача да активираме БСП в международните организации. В рамките на този мандат, Националният съвет на БСП продължи да развива активно международните връзки на партията и да утвърждава позициите й в европейската и световната социалдемократическа общност. Председателят на НС беше избран за вицепрезидент на Социалистическия интернационал през 2018 година. Другарят Станишев беше преизбран за президент на ПЕС. Представителите на БСП се включиха активно в уставните и в работните органи на европейската левица и съдействаха активно в изработването на предизборния манифест и в политиките на ПЕС. БСП се включи в дейността на Прогресивния алианс, чиято основна цел е да насърчава сътрудничество между партиите на прогресивната левица по света. НС работи активно да утвърждава двустранните връзки между БСП и левите партии в региона. Разменихме редовни делегации на високо равнище със Социалдемократическия съюз в Македония. Подписахме меморандум за сътрудничество с Демократическата партия на социалистите в Черна гора. Знаково беше посещението на водената от мен делегация в Брюксел през 2020 година. В рамките на визитата се проведоха срещи с председателя на ЕП, зам.-председателя на ЕК, с председателя на Европейския, икономически и социален комитет, със зам.-председателя на ЕП, с председателя на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и с главния секретар на групата на ПЕС в Комитета на регионите. Сред обсъдените теми бяха предстоящата конференция за бъдещето на Европа, Зелената сделка, приоритетите на новата ЕК, конституирането на новия Комитет на регионите. НС на БСП поддържаше високо ниво на контакти с дипломатическия корпус на страната, регулярно се провеждаха срещи с посланиците на европейските държави, на които представяхме позициите на БСП по актуални въпроси. Вътрешно и външнополитически проблеми обсъждахме заедно. Редовно се провеждаха двустранни срещи на председателя на НС с редица ръководители на мисии.

Автор: Таня Петкова, в. Сега
Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.