Нинова: С президента имаме обща цел

Нинова: С президента имаме обща цел
12-01-2021г.
45
С президента имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да се гарантира максимална избирателна активност
Целта на БСП е чрез тези избори да се промени порочният модел на управление, на който БСП 4 години е категорична и ясна опозиция.
Бих искала да разсеем едно внушение, което съществува в публичното пространство - за отношенията между БСП и президента. Ние не воюваме с президента и президентската институция. Това заявих преди началото на консултациите при президента.
„Благодаря, че започнахте с това. Аз не искам да разсейвам нищо, понеже никога с г-жа Йотова не сме давали някакъв повод, че имаме особено отношение или някакъв раздор с Българската социалистическа партия. Напротив, навсякъде където ходим из страната, имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникация с всички български социалисти. Ние сме подкрепени и издигнати от БСП, поели сме ангажимент да представляваме тези хора в техните надежди за една по-справедлива и по-успешна България. Никога с г-жа Йотова не сме отстъпвали от този ангажимент. Напротив, вие знаете, че винаги сме подкрепяли усилията, които водите БСП да се изгражда като силна опозиция, от която България има нужда. Защото без силна опозиция, демокрацията залинява”. С тези думи отговори президентът на Р България Румен Радев.
Тази година ни предстоят два избора. Виждаме, че консултациите са съсредоточени предимно върху парламентарните, тъй като те са непосредствено по-скоро, но трябва да отбележим, че те са два - и парламентарни, и президентски. С президента имаме обща цел - запазвайки здравето на хората, да бъдат проведени изборите така, че да гарантират максимална избирателна активност. Това е необходимо не просто на партиите, а на държавата, на България и на държавността. По този начин и партиите, и избраните институции, ще имат по- голяма легитимност и представителност.
Разкрих и останалите цели на партията, свързани с предстоящите парламентарни избори:
Втората ни цел е чрез тези избори да се промени порочния модел на управление, на който ние 4 години сме категорична и ясна опозиция. Трето, изборите да са прозрачни, честни и да гарантират, че резултатите, които имаме, са реалната воля на гражданите.
В последните 4 години партията е последователна в тези цели, включително и със законодателни предложения като парламентарно представена партия поне в три основни пункта:
Категорично в годините сме защитавали машинното гласуване. Оценяваме решението на управляващите и на мнозинството за смесване на машинно с хартиено гласуване като отстъпление от този принцип. Машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени. Внасяли сме и сме настоявали за активна регистрация при гласуването. Това гарантира изчистване на списъците от мъртвите души. Припомних, че сме предлагали включително и в парламента видеонаблюдение.
Подкрепяме създаването на многомандатен избирателен район в чужбина. Всеки български гражданин, където и да се намира, трябва да има гарантирано конституционно право да гласува. Гласуване по пощата е възможно, но при условие, че преди време беше прието нашето предложение за активна регистрация. Според нас гласуването по пощата трябва да върви ръка за ръка с активна регистрация. Иначе би било добро пожелание и един разписан текст в Изборния кодекс, който поне за тези избори нямаме възможност да приложим.
От БСП сме против гласуването в два дни.
Имаме конкретно предложение, което идва от разговорите ни с представители на ЦИК и ще го направим и пред тях, тъй като те са органът, който трябва да реши. Настояваме да се увеличи заплащането на членовете на секционните избирателни комисии.
Що се отнася до датата на изборите заявих, че изборът й е изцяло и напълно в правомощията на президента и Българската социалистическа партия е готова за избори по всяко време.
По отношение ревизия на изборното законодателство,коментирах:
Имаме мнение и на Венецианска комисия, и на експерти, че е лошо да се променя законодателството в последния момент. Имаме и лош опит, че отвори ли се Изборният кодекс, обикновено това мнозинство го прави по-лош, отколкото по-добър.
Предвид ситуацията сме готови, когато от ГЕРБ внесат промените в парламента, да ги гласуваме разумно в рамките на епидемиологичната обстановка с една цел - всеки да може да гласува свободно и спокойно.
Тъй като няма да имаме възможност да направим типичната за БСП кампания заради обстановката, тя ще бъде предимно през медиите и социалните мрежи. В името на държавността и принципността ние сме съгласни медийното време да се разпредели справедливо, така че всеки а може да изрази програмата и платформата си за управлението на България.
Изразих притеснения, че на прага на изборите политическите партии закъсняват с предизборни програми.
За нас същественото във всички избори са идеите за бъдещето, кадрите, които могат да ги реализират и управленските политики. Уви, за момента само Българската социалистическа партия сме заявили своята програма “Визия за България“. Апелирах по-скоро и другите партии да представят програмите и идеите си за развитие на България.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.