Нинова повежда две листи - в София и Варна, проф. Иво Христов - сигурен в Пловдив

Нинова повежда две листи - в София и Варна, проф. Иво Христов - сигурен в Пловдив
01-02-2021г.
16
Гост-автор

Битката за водачи на кандидат-депутатските листи в БСП върви с пълна пара.

На 2 февруари първо Изпълнителното бюро, а след това и Националният съвет на онлайн заседание трябва да утвърдят водачите на листи и местата, отредени за коалиционните партньори.

Очаква се само лидерът на БСП Корнелия Нинова да бъде начело на два червени списъка – в 25-и столичен район (по традиция председателят на партията води в този район) и във Варна. Водач в морската столица може да бъде обаче и местният лидер Борислав Гуцанов, който има номинации от почти всички градски и областни структури.
Във Варна ситуацията за БСП отдавна е сложна и затова като нищо лидерът Корнелия Нинова ще тегли композицията. Социалисти припомнят, че през 2016 г. „луфтовете“ в разделената организация обрал любимецът на партията Стефан Данаилов, но него вече го няма.

За централния столичен избирателен район – 24-ти са спрягани лидерът на червените в града Калоян Паргов и депутатът Георги Свиленски. Свиленски обаче можело да бъде изпратен във Велико Търново.
А ако Паргов, който е общински съветник, реши да не се кандидатира, начело в 24-ти МИР като нищо може да се окаже друг популярен депутат – Димитър Данчев. Той също е искан от няколко места, спряган е за водач и във Видин.

За 23-ти МИР в София, където червените традиционно се представят добре, за водач на листата е обсъждана Ирена Анастасова. Тя е била директор на училище в район „Младост“, който попада в 23-и МИР. Анастасова обаче може да бъде „командирована“ в Монтана, тъй като е родом от региона. Мекият ѝ педагогически подход може да свърши работа в организацията, която отдавна е известна с крамолите си. А и съвсем наскоро смени дългогодишния си областен председател.

 

За Монтана са спрягани и проф. Светлана Шаренкова, председател на форум България – Русия, както и Атанас Костадинов. Ако Шаренкова бъде изместена от София, където има много номинации, причината ще е нейното русофилство, смятат в червените редици. Столицата минава за дясна. Тя е харесвана от соцалистите и във Враца и Монтана.

За 23-ти МИР номинации има и друг депутат – Христо Проданов. Но мястото му в столична листа не е сигурно. Той може да се окаже водач в Пазарджик. Депутатът е от Панагюрище.

В Пловдив почти със сигурност ще води проф. Иво Христов. Социологът е изключително популярен в левицата.

В Бургас на почти 100% се знае, че отново ще води Петър Кънев, председателя на икономическата комисия в действащия парламент.

Сложна е ситуацията във Велико Търново. Социалистите в града настоявали листата отново да води Весела Лечева, но тя минавала за симпатизант на вътрешнопартийната опозиция и това едва ли щяло да се случи. Макар че неотдавна Лечева затвърдила позициите си в Старата столица, печелейки отново поста на областен лидер.

Не се знае и кой ще се окаже начело на листата в Стара Загора, където досега водеше Драгомир Стойнев. Бившият икономически министър искал да поведе листата в Перник, но това едва ли щяло да се случи след неразбирателствата между Нинова и кмета на града Станислав Владимиров. Стойнев минава за мека опозиция на соцръководството, което едва ли би искало в съюз с Владимиров той да създаде миниопозиционна ядка на 35 километра от столицата.

За челното място в списъка в Благоевград е спряган Александър Симов, червеното острие, което успя да пробие в бастиона на ДПС – Кърджали на миналите избори. За родопския град пък спрягат Петя Михалевска, дъщеря на покойния депутат и бивш зам.-министър на строителството Димчо Михалевски. Михалевска се ползвала с популярност в Кърджали и според запознати приносът й за това БСП да има депутат от региона е голям.
Михалевска обаче можело да се окаже и в съседния родопски регион – Смолян, а в Кърджали да отиде Крум Дончев.

Почти сигурно е, че зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков отново ще води листата в Русе. Зарков направи много за това червените да имат кмет на града – Пенчо Милков, който преди също беше народен представител.

За Плевен почти сигурно е, че начело ще се окаже проф. Румен Гечев.

За Габрово е спряган кметът на Дряново Трифон Панчев. Направи впечатление, че той бе до Нинова на последната пресконференция на „Позитано“ 20.

В Шумен се очаква да води Иван Иванов, в Кюстендил – Филип Попов, в Разград – Таско Ерменков, а в Пловдив – област – Манол Генов.

Мястото начело на ямболската листа пък било гарантирано за зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин. В съседния Сливен най-вероятно ще води Кольо Милев, който има много номинации от структурите в региона. Стефан Бурджев категорично е  отказал повече да е депутат. Връща се Плевен като бизнесмен

В Хасково се окачва левицата да заложи на ново лице – столичния социалист Ленко Петканкин.

  Източник: epicenter

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.