Нинова: Не може да има коалиция с ГЕРБ - това е принципно решение.

Нинова: Не може да има коалиция с ГЕРБ - това е принципно решение.
24-02-2021г.
53
Лидерът е там, където е най-трудно
През тези четири години БСП остана категорична и ясна опозиция
Не може да има коалиция с ГЕРБ - това е принципното ни решение
Най-добрата оценка на страната в момента дават фактите. Ние сме на последно място по справяне с корупцията за 2020 г. според "Трансперънси интернешънъл", на първо място по социално неравенство, на първо място по процент от населението, което живее с материални лишения, включително 1 586 000 български граждани на прага на бедността. Този анализ направих по БНР-Пловдив.
Едва 53% от учениците на 15-годишна възраст са функционално грамотни, а в здравеопазването сме на първо място по доплащане от джоба на всеки.
Това са обективни факти, които показват състоянието на страната - те са изключително тревожни. Наследството на Борисов е тежко, но ние като общество имаме сили да го преодолеем, да възстановим страната и качеството на живот. Ще прекратим този модел с програма и реформи.
Промени трябват във всяка сфера, но ако трябва да съм точна - трябва да се промени моделът на управление.
Съществуват две паралелни държави - едната е институционалната, която взима легитимните решения, а другата е скритата и задкулисната, която реално управлява.“
Посочих последователността и неотстъпчивостта в поведението на БСП: Ние доказахме в изминалите четири години, че можем да се справим с подобни въпроси“. В началото на мандата отказах да бъда председател на Народното събрание и да участвам в скрити договорки.
През тези четири години останахме категорична и ясна опозиция и изградихме алтернатива като показахме множество алтернативни закони.
Много тежка реформа в партията, говоря принципно, не само за случая с Георги Гергов.“ БСП е единствената партия, която по европейски начин направи пряк избор на председател. Това е сила да дадеш властта на хората те да решават. Близо 80% от членовете на партията гласуваха и подкрепиха линията на политика, която представлявам последните четири години.
Най-важните акценти от програмата за управление на БСП са доходите, здравеопазването, образованието и развитието на икономиката.
Ние сме една от първите държави по неравенство и това е тенденция. В тази криза хората с ниски доходи изпитват големи проблеми и теглят последните си спестявания. Това неравенство може да бъде компенсирано чрез политики. Затова една от нашите цели е семейното подоходно облагане.
За другата група най-засегнати – пенсионерите, от БСП предложихме преизчисляване на всички пенсии.
По отношение на здравеопазването искаме качествено да се промени модела и начина на финансиране и на функциониране на здравната система. Болниците да не са търговски дружества, регионализация на здравеопазването, ДДС на лекарствата да е 9%, и да гарантираме достойно заплащане на медицинския труд, чрез държавна политика с наредба, която да дава базова заплата и след това всяка болница да доизгражда.
В системата на образованието промените трябва да се осъществят чрез обвързване на образованието с икономиката. Това включва преглед на съдържанието на учебниците, защото е прекалено сложно и има подменени исторически факти, както и един учебник да е за един клас в цялата страна.
Избрах Пловдив, защото смятам, че там, където е трудно, там трябва да е лидерът. С добрия резултат, който искаме да покажем, искаме да променим ситуацията в Пловдив. Като цел сме си поставили и в Пловдив, и в страната, да сме първа политическа сила.
Когато има противоречия на върха е най-честно да дадеш решението в ръцете на членовете на партията. Не съжалявам, че изключих Гергов точно преди парламентарните избори и не смятам, че обърквам амбициите на партията. Това е знак, че има, и ще има еднакви правила за всички, и те ще се спазват.
Не може да има коалиция с ГЕРБ - това е принципно решение.
Може да бъде изображение с 1 човек
  Автор: Корнелия Нинова, фб
 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.