Нинова: Настояваме веднага в парламента да се внесе предложението ни за видеонаблюдение на изборите

Нинова: Настояваме веднага в парламента да се внесе предложението ни за видеонаблюдение на изборите
12-02-2021г.
9
Гост-автор

Корнелия Нинова: С "Демократична България" ще си сътрудничим на експертно равнище за честни и прозрачни избори.

 

"Днес е поредната ни среща с партии и граждански организации за честни избори. С  днешната среща, на която са поканени 12 организации, ставаме над 50, които приемаме една обща декларация с основни принципи за взаимодействие и помощ за гарантиране на честни избори." Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред медиите преди началото на третата поредна среща, която БСП организира с партии организации за общи действия с цел гарантирането на честността и прозрачността на парламентарните избори.

"Всички ние настояваме веднага да се внесе за разглеждане в парламента нашето предложение за видеонаблюдение в изборния ден. По-точно - за броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Нашият законопроект е внесен на 21 януари и до ден-днешен няма движение по него въпреки настояването ни. За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвижат въпроса за видеонаблюдението. Но за нас този въпрос е изключително важен", подчерта Нинова.

На въпрос относно дали са водени разговори с "Демократична България" и Мая Манолова относно опазването честността на изборите, лидерът на БСП отговори: "Както обещахме, поканихме и "Демократична България", и Мая Манолова на среща. Имахме разговор с "Демократична България", на който се разбрахме да си сътрудничим на експертно равнище, да си помагаме взаимно с нашите членове в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели и с тяхната платформа "Ти броиш". С тях ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата. Мая Манолова нито отговори на поканата ни, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея".

"Всички знаете, през годините сме били свидетели на манипулации, на натиск върху хората, на купен и корпоративен вот. В момента ситуацията е още по сложна заради кови кризата и страха на хората да излязат да гласуват. Tака че задачата ни става двойно по-важна - да осигурим максимална избирателна активност и да гарантираме на българските граждани, че гласът им ще бъде отчетен така както е подаден", каза Нинова пред събралите се представители на партии и организации.

"Първото, което ви предлагаме - една декларация, която е принципна за обединяване на усилията ни за честни и прозрачни избори. След като всички организации се обединим зад тази декларация, да преминем на едно работно и оперативно ниво на взаимоотношения като си сътрудничим по места за това - да имаме своите представители, членове, застъпници наблюдатели във всяка секционна избирателна комисия. Да си сътрудничим в деня на изборите за подаване на сигнали за обмен на информация", заяви още тя.

Нинова изрази надежда, че обединението на усилията ще се изрази и в действия за повишаването на избирателната активност. По нейните думи едно от най-опасните неща в правовата, в демократичната държава и в политиката е представителите в парламента да нямат достатъчно легитимност заради ниска избирателна активност.

"Това означава недостатъчна тежест и легитимност на българския парламент, а това крие сериозни рискове за държавността. Това е надпартиен интерес. Когато голяма част от гражданите не се чувстват представени в своя парламент, то това е проблем не на една партия, а на България, на държавата", подчерта лидерът на българските социалисти.

"Обръщаме се към вас с искрено желание - кой с каквото може, със своите възможности, да се включим в този общ фронт. Отворени сме за вашите мнения и предложения за гарантиране на честността на изборите", завърши своето встъпително слово Корнелия Нинова.

  Източник: Гласове

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.