Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а

Нинова: Моля, прочетете това и обърнете внимание на годината - 2014-а
16-06-2021г.
30
Гост-автор
„268 язовира с неизяснена собственост има в България. 268 бомби цъкат на територията на страната”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.
 

Тя представи информация от всички институции за наводненията през 2014 г. Тя каза, че според МОСВ държавните язовири са 212, общинските - 2183, 26 са частните, а 268 язовира са с неизяснена собственост. „По-шокиращото в отговора на министъра е следното изречение: „задължение е на собствениците на язовири за обследване на техническото им състояние”. А как ще ги контролираме, като не ги знаем кои са собствениците?”, попита Нинова.

 

За контрола Корнелия Нинова се позова на отговор от министъра на регионалното развитие и инвестиционно проектиране, според който от проверените 655 язовира- 77 са оценени в предаварийно състояние и по -нататъшната им експлоатация е недопустима.  Те трябва да бъдат премахнати до края на 2014 г.

 

Корнелия Нинова коментира, че само 6 са случаите, в които е потърсена административна отговорност. Те са за премахване на язовири, но не са изпълнени и никой не е наказан. „Наказателната отговорност не е наша работа, но административната е наша”, подчерта депутатът. В тази връзка тя предложи  това да бъде ясно записано в закона и министър-председателят и правителството да го изпълняват. За наказателната отговорност тя представи данни от писмо от главния прокурор, според което има 10 заведени дела, които съдържат и тежки текстове в тях - за умишлено причинено убийство на хора. Депутатът определи и тази информация като обезкуражаваща, защото всички тези дела са срещу неизвестен извършител. „Въпросът касае цялата страна, няма политически цвят и всички тук сме длъжни да го решим”, категорична бе Корнелия Нинова.

   Източник: frognews

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.