Ние сме държавата на нелепите инциденти

Ние сме държавата на нелепите инциденти
15-02-2021г.
2
Ние сме държавата на нелепите инциденти.
През 2007 г. ток от фонтана на площад „Славейков“ уби млад мъж. Присъдата е 1000 лева глоба за изпълнителния директор, който стопанисваше площада.
Просто нелеп инцидент.
През 2013 г. 11-годишно дете почина от токов удар в опит да прескочи металната ограда на двора на училище „Никола Вапцаров“ в село Копривлен. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество.
Окръжен съд-Благоевград излиза с решение, което оправдава и обявява за невинни двамата служители на ЧЕЗ, обвинени за смъртта на детето.
Просто нелеп инцидент.
Миналата година 10-годишно момче беше прието в болница, след като беше ударено от ток при игра на баскетбол във великотърновското село Миндя. Момчето пострада, след като се е допряло до мантинела под напрежение, над която е монтирана улична лампа и баскетболен кош.
Просто нелеп инцидент.
Вчера едно 16-годишно дете загина, докато пресича пешеходна пътека. Просто е настъпило шахта, по металните ръбове на която, незнайно защо, тече ток. И се почна голямото незнание.
Никой не знае кой е виновен.
Не се знае кой е собственикът на павилионите, захранвали се с кабела. Не се знае кой е собственик на шахтата убиец.
От ЧЕЗ отричат да са собственици на шахтата, въпреки че съгласно Закона за енергетиката това е отговорност на електроразпределителното дружество.
Електромерът, откъдето се захранват обектите, се намира от другата страна на булеварда и пресича целия булевард, а след като излиза изпод земята през шахта, върви по металния парапет на улицата. Никой не знае как и защо е така, въпреки че някой е издал заповед, захранил го е и получава пари за този ток.
Търговският обект, който е захранен с този кабел, не е общински. Не е част от имотите, отдадени на частни търговци от общината. Намира се в регулацията на двора на близкото болнично заведение, което пък е държавна собственост. Никой нищо не знае. Единственото, което се знае е, че едно дете остана завинаги на 16 години.
Просто нелеп инцидент.
И на фона на тези „нелепи инциденти“ някак си цинично звучат думите на Бойко Борисов, изречени часове преди 16-годишното дете да загине. Цитирам го дословно:
"Оставете децата на мира и не ги замесвайте в мръсната предизборна кампания. Има граници, които не трябва да се преминават.”
Господин Борисов, това не са нелепи инциденти. Това е некадърност. Това е безхаберие, това е корупция.
И загиналите деца, и срутените нови пътища, и пачките и кюлчетата в чекмеджето са доказателство, че некадърността, безхаберието и корупцията отдавна преминаха граници, които не трябва да се преминават.
И това не е предизборна кампания. Това е вашето управление, което е просто нелеп инцидент.
Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.