Нидерландия: Ако продължим така, вървим към гражданска война

Нидерландия: Ако продължим така, вървим към гражданска война
26-01-2021г.
31
Гост-автор

След тежък уикенд на невиждани от години безредици Нидерландия се готви за нова ескалация на протестите през следващите дни. Погромите започнаха, след като в събота за първи път от Втората световна война в страната бе въведен вечерен час. В отговор хиляди хора излязоха на протести в Амстердам, Айндховен и още десетина града, които завършиха с шокиращи сцени на хаос, насилие и погром. Над 240 души бяха арестувани, а полицията употреби водни оръдия и сълзотворен газ, за да овладее протестиращите. Тълпите потрошиха магазини, автомобили, пострада дори център за ваксинация.

Кметът на Айндховен Йон Йоритсма коментира случилото се така: "Това бяха сюрреални ситуации, каквито човек не би очаквал в Нидерландия. Тези хора не излязоха, за да демонстрират. Те искаха да предизвикат безредици и да атакуват полицията. Ако нещата продължават така, ние вървим към гражданска война", съобщава "Дойче веле". Кметът очаква, че безредици ще има и през следващите нощи. "Вижте, много съм ядосан. Не е нужно това да се случи нито в града, нито в страната. Тук се борим с кризата от 11 месеца и сега се появяват такива тъпаци. Те, разбирате ли, са дошли да защитят правата си?! За сметка на онези хора, които са пострадали най-много, за сметка на онези магазини, които са затворени. Те разбиха тези магазини на парчета. Необходимо е да се въведе армия, иначе не знам как да реша този проблем! Тези хора са изметът на света", каза още Йоритсма.

Властите определиха протестите като престъпно насилие. Според органите на реда, в погромите са участвали различни групировки, сред които футболни хулигани и неонацисти. "Това е недопустимо. Случилото се няма нищо общо с протестирането. Това е престъпно насилие и трябва да бъде третирано като такова", коментира премиерът Марк Рюте.

От събота в Нидерландия е в сила вечерен час от 21:00 часа до 04:30 часа. Нарушаването му се наказва с глоба от 95 евро. Училищата и повечето магазини са затворени от средата на декември, баровете и ресторантите затвориха през октомври. Ограниченията за събирания бяха допълнително стеснени - човек може да приема в дома си само един външен човек при предишен лимит от двама гости.

  Изтчоник: Сега

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.