"Няма да ям бубите" не е просто меме

19-08-2022г.
318
Гост-автор

Георги Вулджев, Фейсбук:

"Няма да ям бубите" не е просто меме, което си шитпостваме обичайните заподозрени в социалните мрежи.

Ако следите дори само с минимална доза внимание новинарския поток през последните 2-3 години, особено англоезичния, няма как да не ви е направило впечатление, че темата за насекомите като храна (или храна произведена от насекоми) става все по-актуална в западния свят и Европа конкретно.

Но не по някакъв естествен път. Кулинарните вкусове на средностатистическия европеец не са се променили спонтанно до такава степен, че това, което преди едва няколко години е намирал за отвратително, изведнъж да се превърне в апетитно изглеждащо блюдо.

Елитите обаче, всякакви "експерти" в псевдонаучни сфери като "кръгова икономика", които се изказват за дебели хонорари по сбирки за кръгова (псевдо-)интелектуална мастурбация като Световния икономически форум, много напористо настояват, че е крайно време безотговорното простолюдие да се отнесе към казуса climate change по-сериозно и да започне да гребе буби с лъжицата, за да спаси околната среда от климатичен колапс.

Тази пропаганда наскоро започна да плъзва и в българоезичното медийно пространство, но под по-различен предтекст.
 
Родните глобалистки шилове осъзнават до някаква степен, че Бай Ганьо, бидейки изначално гнуслив и от малък отгледан на свинска скара простак (и слава Богу), по никакъв начин не би приел да яде буби (поне на този етап). Затова, с леко прикрит апел към неговото сребролюбие, от родните водещи "бизнес" медии ни заливат с профили на "напредничави" предприемачи, които се занимават с производството на храна от насекоми и как видите ли този новоизлюпващ се стопански сектор е уникална възможност за развитие и растеж на българската икономика.

Използват ефемизми като "иновативна храна", за червеи и хлебарки, неща, които всеки човек би намерил за отвратителни. И напълно естествено. Исторически подобна храна се е консумирала само от крайно бедни населения, които просто нямат друг начин да оцелеят.
Първоначално в най-ранните етапи на про-буба пропагандата насекомите за ядене се промотират основно за тези крайно бедни части на света, които са под постоянна угроза от глад. Но с течение на времето започват да се промотират и за иначе развити държави с (досега) по-богати населения. Интересно развитие..
 
Дали това не издава какви са очакванията (плановете?) на съответните политическите и интелектуални елити за бъдещето ни? Напомням, че настоящата енергийна трагедия на Европейския съюз, от която всички страдаме материално, е пряк резултат от "климатичните политики" на същите тези, които сега ни тикат да ядем насекоми.
 
Същите Брюкселски еврократи, които миналата година одобриха брашнените червеи за храна в ЕС са авторите и на плана на "зелен преход", и дългогодишния натиск за по-"зелена" енергия в ЕС, който доведе до бавната смърт на вътрешната енергийна индустрия на континента и междувременно го направи напълно зависим от чужд природен газ. А надеждна енергия от "чисти" източници все още няма и не е ясно дали някога ще има. В резултат на което тази зима германците ще живеят на дърва. Но да не се отплесваме..
 
Накратко, да, те наистина искат да ни накарат да ядем бубите. Както ни накараха да спрем да правим ток от въглища (което, нали, сега временно се налага да подновим заради лошия Путлер), така ще ни накарат да спрем да ядем месо (истинското, от животни). Даже официалните мотиви ще са едни и същи.
 
Не се надявайте да преувеличавам, ще си говорим след няколко години, когато ЕС въведе квоти за отглеждането на телета, както сега има такива за въглеродни емисии.
 
Затова, "няма да ям бубите" не е просто меме. "Няма да ям бубите" е призив за съпротива на свободните срещу поредната мракобесна репресия, която глобалистите се опитват да ни стоварят.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.