New York Times за първи път публикува изцяло проекта на руско-украинското споразумение от април 2022

New York Times за първи път публикува изцяло проекта на руско-украинското споразумение от април 2022
16-06-2024г.
0
Владислав Наков

New York Times за първи път публикува изцяло проекта на руско-украинското споразумение от април 2022 г., подписано в Истанбул.
Потвърждава се информацията, публикувана по-рано в медиите и заявена от участниците в преговорите.

От текста следва, че страните са се споразумяли по голям брой принципни въпроси и това е ставало до 15 април 2022г.  (на тази дата е датиран последният проект на споразумението). Припомняме, че новината за "клането в Буча" избухна на 03. 04. 2022г. Това означва,че преговорите са продължили и след това, което показва, че Буча не е истинската причина за развалянето на споразуменията, както смятаха мнозина.

Основни моменти, които са били договорени през 2022 г. на преговорите между Украйна и Русия:

1. Украйна става неутрална държава. 
2. Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Китай, Руската федерация, САЩ и Франция - стават гаранти за сигурността и неутралитета на Украйна. Русия е предложила към тях да се добави Беларус, а Украйна - Турция.
3. Държавите-гаранти се ангажират да окажат въоръжена подкрепа на Украйна в случай на нападение срещу нея. В същото време тези гаранции не се отнасят за Крим (тоест Крим, де факто, е признат за руски), както и за определени територии, посочени в Приложение 6, по които тогава не е било постигнато споразумение. Очевидно става дума за завладяните към онзи момент територии в Донецк и Луганск (редица медии писаха, че е било решено този въпрос да се постави на лична среща между Зеленски и Путин). Що се отнася до Херсонска и Запорожка област, Путин е заявил, че е готов да изтегли руските войски оттам.
4. Имало е несъответствия по отношение на гаранциите за сигурност - Русия е настоявала, че страните-гаранти трябва да влязат във война на страната на Украйна при нападение, при съгласие на всички страни-гаранти, Украйна се е противопоставила на това, тъй като в този случай Руската федерация е можела да блокира военната подкрепа за Киев и от страна на други гаранти, ако инвазията започне отново. Също така, както медиите писаха по-рано, САЩ не са били готови да дадат на Украйна толкова мощни и конкретни гаранции за сигурност, което беше и една от причините за разпадането на споразуменията. 
5. Украйна гарантира безядрен статут.
6. Украйна и Русия се споразумяват да вдигнат всички санкции, наложени една на друга, и да оттеглят всички искове в международни съдилища една срещу друга.
7. Украйна се ангажира да направи руския език официален заедно с държавния украински език.
8. Украйна се съгласява да осъди нацизма във всичките му проявления и се ангажира да отмени редица закони и разпоредби (по-специално по отношение на ролята на ОУН-УПА и статута на техните ветерани).
9. Страните са обсъдили ограничения върху размера на украинската армия и нейните оръжия, но към момента, в който документът е бил изготвен, не са се споразумяли за числеността.
-------------------
Всички, които попречиха на това споразумение да влезе в сила са отговорни за катастрофата на Украйна. Нашите евроатлантици също дадоха своя скромен принос

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.