"НЕВЪЗМОЖНАТА" МИСИЯ ВОЯДЖЪР

09-04-2022г.
126
Гост-автор
"НЕВЪЗМОЖНАТА" МИСИЯ ВОЯДЖЪР
доказва невероятните възможности на ЧОВЕКА:
1.На първата снимка:
Вояджър 1 (на английски: Voyager 1) е автоматичен космически апарат, изследвал външните части на Слънчевата система. Изстрелян е на 5 септември 1977 г. и към 2021 г. e все още функциониращ, макар и с намалени възможности. Апаратът е най-отдалеченият обект с човешки произход, на разстояние от 23,0 млрд. km (153.9 АЕ, 7 септ. 2021 г.[1]) от Земята и се счита, че е навлязъл в хелиопаузата. След достигане на втора космическа скорост спрямо Слънцето, Вояджър 1 се намира на хиперболична траектория. Заедно с Пионер 10, 11 и Вояджър 2, апаратът е един от четирите междузвездни апарати.
Основните цели на мисията са изследване на планетите Юпитер и Сатурн, както и техните спътници и пръстени. Текущите му цели са свързани с установяване на границите на хелоипаузата и измервания на слънчевия вятър в междузвездното пространство.
Счита се, че генераторите на електрическа енергия на борда на апарата ще осигуряват достатъчно мощност за комуникация със Земята до 2025 г.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
2.На втората снимка:
Здравей, Вояджър! От далечния пояс на Kuiper на границата на Слънчевата система, на Коледа, 25 декември 2020 г., космическият апарат New Horizons на НАСА насочи своя Long Range Reconnaensance Imager в посоката на космическия апарат Voyager 1, чието жълт кръг. Вояджър 1, най-далечният обект, направен от човека и първият космически апарат, който всъщност напуска Слънчевата система, е на повече от 152 астрономически единици (AU) от Слънцето - на около 14,1 милиарда мили или 22,9 милиарда километра - и е бил 11,2 милиарда мили ters) от Нови хоризонти, когато е направена тази снимка. Самият Вояджър 1 е около 1 трилион пъти твърде слаб, за да бъде видим на това изображение. Повечето от обектите на изображението са звезди, но няколко от тях, с неясен вид, са далечни галактики. Нови хоризонти достигат 50 AU на 18 април 2021 г., и ще се присъединят към Voyagers 1 и 2 в междузвездното пространство през 2040-те години.
/НАСА/Джонс Хопкинс APL/Югозападен изследователски институт/
     
Автор: Веселин Бояджиев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.