Невсе Люманкова: Децата са моите учители

Невсе Люманкова: Децата са моите учители
12-02-2021г.
35
Гост-автор

Г-жа Невсе Люманкова е от онази особена порода учители с плам в очите и неизчерпаема енергия. Нейната основна цел е постоянното търсене на иновативни начини за представяне на учебния материал и увличането на учениците в магията на знанието. Какво отговори тя на въпросите в училищния лексикон, можете да прочетете в следващите редове:

Име: Невсе Николева Люманкова

Преподавам по: Класен ръководител на Четвърти “А” клас  

Класове, на които преподавам: Четвърти и Първи клас

Любим цитат свързан с образованието: “Учителството е професията, която създава всички други професии.”

Любим предмет в училище от ученическите години: Математика

Предизвикателство, свързано с работата и онлайн обучението: Децата са заобиколени от твърде много информация, а телефоните и таблетите са голям конкурент на книгите и учебниците. Старая се материалът в учебните часове да им бъде поднесен по интригуващ за тях начин, за да задържа вниманието им.  Предизвикателството при онлайн обучението изначално е липсата на „живия“ контакт. Коригирането на грешки от типа на правопис, правилна подредба на изречението в тетрадка е по-трудно при онлайн обучение. В нашия клас обичаме да прекарваме времето си заедно, както в часовете, така и в междучасията, а онлайн обучението ощетява и ограничава до известна степен общуването ни. 

Да бъда учител за мен е: Бих използвала думата късмет. Децата ме научиха на търпение, а с любов и търпение няма невъзможни неща. 

Учениците за мен са: Те са моите учители. Ние ги учим на знания, но децата понякога са много по-мъдри от нас. 

Старая се да науча моите ученици на: Старая се да науча учениците да използват по правилен начин възможностите, които имат. Компютрите могат да се използват за далеч по-интересни неща от игрите. 

Уча ги и на любов към Родината, защото те ще бъдат нейните строители. Бъдещето няма как да съществува без да уважаваме миналото. Поради тази причина в класната стая имаме табло за героите на месеца. Трябва да отдаваме почит и благодарност към тях, защото именно те са причината ние да имаме свой език и свобода, което ни прави достойни европейски граждани. 

Запознавам ги с творчеството на автори като Айзък Азимов, Тери Пратчет, Толкин и др., за да се научат да развиват въображението си. 

Ежедневно коментираме актуалните проблеми на съвременния свят – опасностите в интернет, за какво служат медиите, как да разпознават фалшивите новини и други съществени теми. Разбира се, не можем да ги подготвим напълно за живота, но можем да се опитаме да им покажем добрите примери. 

Урокът, който винаги ще помня е: Всеки ден е изпълнен с уроци. Това, на което съм се научила дотук е, че трябва да разчиташ първо на себе си и ако ти не полагаш усилия за собственото си развитие – образователно, физически, материално и дори духовно, то никой друг не може да те накара да се развиваш. 

Избрах да работя в ЧСУ “Цар Симеон Велики”, защото: Заради ценностите, които училището изповядва, както и заради прекрасния екип, с който работя.

   Източник: blog.tzarsimeon

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.