НЕУДОБНИ ДУМИ: ЕВРОХАОС

НЕУДОБНИ ДУМИ: ЕВРОХАОС
16-12-2022г.
0
Александър Йорданов Александров

НЕУДОБНИ ДУМИ: ЕВРОХАОС 
     Тази вечер, както всеки четвъртък след края на сесията в Страсбург, трябваше да се прибера у дома, в София. Да, ама не. Пълен хаос на летището във Франкфурт. Десетки отложени полети и един от тях е този до България. Защо, поради каква причина, никой не обяснява или просто германците се правят на утрепани лисици. Вървят слухове. Основният - поредната стачка на алчните за пари служители на Луфтханза. След дълго чакане на предълги опашки се оказва, че утре първо трябва да летя за Париж, а от там с Божията помощ да се прибера в България. Отсядам в хотел до аерогарата.  Минерална вода няма, вечеря няма. Хотелът е четири звезди. Наблизо имало пицария. И заедно с още двамца несретници - евродепутатите Асим Адемов и Иво Христов, се насочваме към нея. Но там изненада: отново опашка. Народ от цял свят - кой тръгнал за Канада, кой се запътил на майната си от Китай, кой чака ред за известна само нему дестинация. И всички искат да не лягат гладни. Пълен хаос. Срам за Луфтханза и Германия. Паднаха ми в очите. И бирата "Пауланер" не ми оправи настроението. Очаква ме ставане утре рано в 4.00 часа. И надеждата, че ще стигна до летище "Шарл де Гол". 
       А иначе вчера цял ден валя сняг в Страсбург. Но никой не почисти нито улици, нито тротоари. Все едно няма община, няма кмет. И естествено- хаос в движението, транспортът закъснява.  Затова пък снощи до среднощ се носеха давашки възгласи в града: едни френски граждани празнуваха футболната победа на Франция, а други и също френски граждани, псуваха на марокански на поразия. И замеряха със снежни топки коли, автобуси, витрини на магазини.  Сутринта по кръстовища и тротоари - поледица.
    С една дума -  ЕВРОХАОС. Затова сега в хотелската стая си мисля, че най-после  ние, българите, трябва да се научим да ценим доброто, когато го срещнем у нас. И да не бъдем вечни черногледци. Защото за два дни ги видях и германците,  и французите. Открих им бол кусури. Лош пример - също. Но светът, скъпи приятели, е пъстър и нееднозначен. Има трески за дялане. Нека бъдем по-силни и от еврохаоса! Лека нощ!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.