Нещо като принцеса, ама не съвсем

Нещо като принцеса, ама не съвсем
09-03-2021г.
6
Когато си американска актриса и познанията ти за кралската история на Англия се свеждат до филма „Един янки в двора на крал Артур“, няма как да проумееш, че не е достатъчно да хванеш за гушата принц – трябва да пораснеш до истинска принцеса.
Големият и основен проблем на Мегън Маркъл е невежеството. Противно на идеята на други невежи, че жените-благородниците в тези среди са тъпи и изпълнителни робини на непримирими господари или кифли, които само се чудят кой тоалет да облекат, познаването на историята в детайли завинаги би променило подобна нагласа.
През 1501 година лейди Маргарет Поул, реална претендентка за престола, която е притисната в ъгъла, защото нейният род е победен от Тюдорите, овдовява поради заразна болест, която поразява не само съпруга й, но и голяма част от жителите на тяхното селище. Още на другия ден, въпреки тежкия удар, тя се разпорежда как църквата да започне грижа за хората: да бъдат отделени видимо болните, да бъдат отделени малките деца с майките, да бъдат назначени здрави и силни хора, които да помагат на болните и да не се месят със здравите, да бъде осигурена безплатна прехрана за всички, защото хората не можели да излизат на полето, за да не се заразят.
Само Маргарет Поул е притежавала образование, което се равнява на около 7-8 висши образования в наши дни: тя е разбирала от инвестиции, счетоводство, управление на персонал, земеделие и агрономия, животновъдство, социална политика, строителство, шивачество, готварство, образование и през целия си живот работи всичко това.
Първата жена в английската история, която официално подава иск за развод с мъжа си по религиозни причини, се нарича Ан Аскю. Тя е сред най-блестящите теолози на страната си, а също и писател. Неспособни да преборят с нейните доводи, висшите мъже в държавата я подлагат на изтезанията на Светата инквизиция и когато я натрошават на парчета, а връзват за стол и я изгарят като вещица в Смитфийлд през 1546 година.
Първата жена в Англия, която пише книги под свое име, е Катерина Пар – последната съпруга на Хенри VІІІ. Годината е 1542.
И само за сведение: абсолютно всяка кралица на Англия и после Великобритания, задължително се е занимавала с благотворителност и сама е била длъжна да отделя от времето си всеки ден, заедно с първите придворни дами и съпругите на висшите благородници, за да шият ризи за бедните и кралицата сама да бродира ръкавите и яките на ризите на съпруга си.
Англия става Великобритания при кралица Ана през 1707 година. Това е жената, родила 17 деца, от които нито едно не оцелява. Но въпреки това е блестяща кралица, която с цялото мъжество на изключителната си роля, не допуска трагедиите в живота й да я сломят.
Ето за познаването на такава история става дума!
Онова, което се случи на интервюто на Мегън Маркъл е, че тя разкри на света колко неподходяща е за нещо друго, освен да подсмърча пред камерите. Показа, че предпочита да е шоу звезда, но с много милиони, просто защото е редом с принц по кръв.
Опра услужливо не й зададе нито един въпрос, свързан с нейното собствено семейство; със скандалите, които нейният баща предизвика; с обстоятелството, че Канада не пожела да приюти „кралските бегълци“; че напуснаха кралското семейство, но пожелаха да запазят кралска търговска марка.
И за да е бозата пълна, бе извадена етническата карта, което е вече падение.
Британската кралица – втората по кръв с името Елизабет, въпреки своите 95 години показва класата, която носи с историята.
Ето това обикновена американска актриса от сериалчета няма как да разбере.
 
 
 
   Автор: Лиляна Панделиева, фб
 
 
Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.