Несебър! Подигравката с историята си остава...

Несебър! Подигравката с историята си остава...
08-09-2021г.
3123
Гост-автор

Автор: Деволюция, Фейсбук

Една от двете мелници - символи на града, е в този вид.
Тя беше хишнически вградена в хотел преди години. В момента тече реконструкция на хотела. Подигравката с историята си остава...
Повече в статията от Бивол:
"Мелницата в Несебър е христоматиен пример за унищожаване на безценно културно наследство заради алчността на предприемачите, подпомагана от държавните институции.
Под безразличния поглед на местната и централната власт преди 8 години един от символите на Несебър, Вятърната мелница от 15 век, която е архитектурно-строителен паметник е застроена с хотелски комплекс, построен от местен гаулайтер – общинският съветник Здравко Маждраков.
На практика едната от двете единствени останали вятърни мелници в България е вградена в кичозния хотел. Перките й са отрязани, а от корпуса й се вижда една малка частичка. Символът на града на ЮНЕСКО е унищожен.
 
На 16.03.2007 г. Националният съвет за опазване на недвижимите паметници на културата (НСОНПК) предвождан от видния радетел за българщината Божидар Димитров констатира този факт и отписва Мелницата от регистъра на паметниците на културата с пълно единодушие.
Въпреки, че този обект е в обхвата на резервата „Старинен Несебър”, вкл. от 1983 г. в патримониума на ЮНЕСКО, като световно природно и културно наследство.
 
За свое оправдание Националният институт на паметниците на културата отбелязва в протокола, че е изискал от ДНСК предприемане на необходимите мерки относно незаконосъобразното строителство в имота.
„Мелницата е вградена в обема на хотелския комплекс, поради което необратимо е компрометитана културно-историческата стойност на паметника на културата..” констатират от НСОНПК и отписват Вятърната мелница завинаги.
 
Под документа стоят подписите на 15 видни български учени и архитекти, един от които е арх. Петър Диков, издигнат от Борисов за главен архитект на София.
 
Строежът обаче така и не е узаконен, защото РДНСК тогава образува преписка за незаконно строителство и прави акт с голяма глоба на Маждраков и предписания.
 
Образувано е и административно производство срещу хотелиера застроил Мелницата.
Общинският съветник не успява да се сдобие и с разрешение за ползване, защото молбата му за издаване на Акт 16 блокира и в община Несебър. Местната администрация отказва да удовлетвори искането на ЕТ “Маждрак и син – Здравко Маждраков” за регистриране на скандалния строеж. В безисходицата си собственикът решава да продаде неузаконимия хотел върху емблематичния паметник на културата на “ЛС Груп”, фирма на ортаците на Кумеца на Цецо – Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов. В нотариалния акт за сделката изрично се упоменава в т.6 от частта за купувача, е „ЛС – Груп” ООД е запознато със статута на имота, с всички вписвания и отбелязвания в него.” Това означава, че хотелът се купува при ясно условиe, че е незаконен.
 
Заради твърдата позиция на Община Несебър да не издаде Акт 16 на 19.01.2010 “ЛС Груп” внася искане да изтегли строителните книжа, внесени за регистриране на строежа “Хотел Менабрия”. След изтеглянието документите са внесени директно в ДНСК и само месец по-късно, на 25 февруари 2010 г. така необходимото разрешение за ползване на строежа е факт. То е равносилно на Акт 16 и дава възможност от този момент хотелът да работи напълно законно. Цялата драма с унищожения паметник е зачеркната безвъзвратно и завинаги. Старата Вятърна Мелница отива в небитието. Тя е отписана от държавните чиновници като национално богатство, заради алчните частни интереси на определени лица.
За този месец от София е спусната заповед до РДНСК Бургас да се назначи приемателна комисия с участието на всички контролни органи.
 
“От членовете на комисията не са установени нарушения на нормативната уредба, съставен е протокол образец 16 с предложение за издаване на разрешение за ползване, подписан без особени мнения от всички участници в комисията. Въз основа на протокола от комисията, от ДНСК е издадено разрешение за ползване, с което случаят е приключен” – гласи обяснението на пресцентъра на МРРБ.
 
Ето как вместо да разруши незаконнния хотел, държавата го узаконява от най-високо място. Три години по-късно ще гръмне „Дюнигейт” заради същите тези лица, които се оказаха съдружници на Кумецо и съсобственици в хотелиерския си бизнес с Мама Нора на видния депутат от ГЕРБ – Емил Димитров."

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.