Не забравяйте, че народните будители правеха хората не просто умни, правеха ги българи.

Не забравяйте, че народните будители правеха хората не просто умни, правеха ги българи.
01-11-2021г.
28
Гост-автор
Честит празник! Не забравяйте, че народните будители правеха хората не просто умни, правеха ги българи. Тоест: създаваха идентичност и общност.
Точно тази общност после ни куца, а идентичността ни се разбива в постоянното автоимунно заболяване - ние просто не се харесваме. До степен, че вече няма "ние". Травмата на губещи у нас е колективна, упорита и самопораждаща се.
България загнива. Та ние дори не успяхме да се преброим! Идва време на "или, или". Или ще залинеем съвсем, или ще се издърпаме за косата сами.
Но последното няма да стане с поредни спасители (рефлекс на народа), нито с вайкания колко тъп е този народ (рефлекс на интелигенцията). Става бавно, с много повече работа и съзнание. И става с дръзки реформи - например, без ненужни вузове, които обезценяват образованието. Само един пример.
И също: трябва да прогледнем, че половин България се гетоизира. За демографията като цяло дори няма какво да говорим.
За ново възраждане днес не е достатъчно образование, въздигане, просвещение. Нужна е отново и общност. За добро или зло, обществата днес (още) живеят на национален принцип. Така че ще трябва да сме солидарни, а политическите представители трябва да опитат поне да поставят няколко национални цели. Ако успеят и да ги спазят, чудесно! Време е да преоткрием топлата вода.
И да преоткрием... себе си. И да се харесаме.
 
   Автор: Първан Симеонов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.