„Не всички хора са негодници!“

„Не всички хора са негодници!“
09-02-2022г.
113
Гост-автор
„Не всички хора са негодници!“ - казал на нацистите мъж, който влязъл в газовата камера с децата.
Януш Корчак. Полски учител, писател и лекар. Той отказва да спаси живота си три пъти.
За пръв път това се случило, когато Януш взема решение да не емигрира преди окупацията на Полша, за да не остави Дома на сираци на произвола, в навечерието на войната с нацистите.
Вторият път, когато отказва да избяга от варшавското гето.
И на третия, когато всички жители на Дома за сираци вече се били качили във вагона на влака, заминаващ за концлагера. Нацистки, офицер от СС, се приближава до Корчак и го попитал:
- Вие ли написахте книгата „Крал Матиуш“? Прочетох тази книга като дете. Хубава книга. Вие сте свободен.
- А децата?
- Децата ще останат. Но вие можете да напуснете вагона.
- Ти грешиш. Не мога. Не всички хора са негодници.
Няколко дни по-късно в концлагера Треблинка Корчак, заедно с децата си, влиза в газовата камера. По пътя към смъртта Корчак държал на ръце две от най-малките деца и разказвал приказка на нищо неподозиращите малки деца.
По принцип не можете да знаете нищо повече за Корчак. Прочетете 10-те указания, препоръчани от този невероятен човек за отглеждане на деца:
1. Не очаквайте, че детето ви ще бъде като вас или както вие искате да бъде. Помогнете му да стане, като себе си.
2. Не молете детето да плаща за всичко, което сте направили за него. Дали сте му живот, как може да ви се отплати? То ще даде живот на друг, ще даде живот на трети и това е необратимият закон на благодарността.
3. Не обиждайте детето си, така, че в напреднала възраст да нямате горчив хляб. Защото това, което посеете, такова ще пожънете.
4. Не гледайте отвисоко на проблемите му. Животът е даден на всеки според неговите сили и бъдете сигурни - за него е трудно, не по-малко, отколкото на вас, а може би и повече, тъй като то няма опит.
5. Не го унижавайте!
6. Не забравяйте, че най-важните срещи на човека, са неговите срещи с децата. Обърнете им повече внимание - никога не знаем, кого срещаме при среща с дете.
7. Не се измъчвайте, ако не можете да направите нещо за детето си. Просто помнете: че не сте направили достатъчно за детето, ако не сте направили всичко възможно.
8. Детето не е тиранин, което завладява целият ви живот. То не е само ваша плът и кръв. Това е онази скъпоценна купа, която Животът Ви е дал, за да съхраните и развиете творческият огън в нея. Това е освободената любов на майка и баща, които няма да отгледат „свое” или „наше” дете, а душа, дадена за съхранение.
9. Умейте да обичате чуждото дете. Никога не правете на някое друго това, което вие не бихте искали, да направят с вашето.
10. Обичайте детето си, каквото и да е - неталантливо, нещастно, несръчно. Общувай с него - радвайте се, защото детето е празник, до като е с вас.
 
     Автор: Артур Погосян, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.