НЕ УБИВАЙТЕ МЕЧКАТА ПОД ОБЩЕСТВЕН НАТИСК, ДА Я СПАСИМ ЧРЕЗ ТАКЪВ

НЕ УБИВАЙТЕ МЕЧКАТА ПОД ОБЩЕСТВЕН НАТИСК, ДА Я СПАСИМ ЧРЕЗ ТАКЪВ
03-07-2021г.
46
Гост-автор
Да обобщим какво е известно по случая до момента.
- Жена с дете на гърба, която заедно с още 60-70 човека е била за гъби рано сутринта в близост до Парка за танцуващи мечки край разположения в Рила гр. Белица, е била нападната от дива мечка. Жената буквално е влязла в леговището, където мечката е прекарала нощта. За разлика от друг път, гъбарите не са носили пиратки, с които прогонват мечките.
- Мечката е била изненадана от контакта с човека и е нападнала жената, но не и детето. Жената е със сериозни травми и е настанена в болницата в Разлог, където се възстановява и вече е в добро състояние.
- Гъбарството е основен поминък на голяма част от по-бедните хора в Белица, основно от ромски произход. Друг основен доход за населението в града е дърводобивът.
- Заради инцидента са били затворени за посетители Паркът за танцуващи мечки и разположения до него увеселителен парк. Според местни очевидци, още около обяд гъбарите са се върнали в местността, за да продължат да събират гъби.
- Според кмета на Белица Ревански (ДПС), мечката е била забелязвана в района на Парка за танцуващи мечки през последните няколко дни. Един от най-големите експерти по мечки – Александър Дуцов, твърди, че една от възможните причини животното да обикаля района в близост до парка е размножителния сезон и вероятността да е надушила разгонена женска в парка. Според учения от БАН Владимир Тодоров реакцията на животното е защитна, не нападателна, тъй като е било изненадано и се е почувствало в безизходица заради многото хора. Това се потвърждава и от думите на местния горски Аки Исмаилчев, който има наблюдения върху животното. На същото мнение са и експертите от Министерство на околната среда и водите, които са посетили мястото на инцидента.
- Кметът Ревански е поискал разрешително за отстрел на мечката под натиска на уплашените гъбари, които са споделили, че няма да могат да изхранват семействата си, ако в гората, където ходят да берат гъби, има опасност да бъдат нападнати от мечка. Заместник-министърът на околната среда и водите Тончева е на мнение, че макар нападението да е провокирано от навлизането на човека в територията на мечката, хората са по-важни.
Кафявата мечка е защитен вид и ловът ѝ е забранен. В случаи на проблемни животни се предвижда издаване на разрешително за отстрел. Какви са стъпките за издаване на такова:
1. Потърпевшите изпращат заявление за отстрел към съответната регионална дирекция по горите,
2. В двудневен срок от получаване на предложението, директорът на съответната регионална дирекция по горите назначава комисия, която се ръководи от представител на регионалната дирекция по горите и включва представители на съответната регионална инспекция по околната среда и водите, областната администрация, общинската и/или кметската администрация, както и представител на съответното държавно горско или ловно стопанство. Комисията може да изисква допълнителни данни от лицето, претърпяло щетата, както и от други органи и лица, като има право и да привлича независими експерти за изясняване на фактите и обстоятелствата, съдържащи се в предложението.
3. В срок от 2 работни дни след назначаването си, комисията изготвя протокол с предложение до министъра на земеделието, храните и горите. Комисията може да откаже разрешително или да предложи следните решения:
- Прогонване от района на нанасяне на щети;
- Улавяне и преместване на друго място с по-подходящи
местообитания;
- Улавяне и държане на затворено;
- Отстрел – само при констатирани повече от две щети от
един и същи екземпляр.
4. След като получи документацията по случая, земеделският министър има тридневен срок, в който да издаде разрешително или да изпрати мотивиран отказ за издаването му.
Тъй като в случая разрешителното най-вероятно ще бъде издадено не заради опасно и проблемно животно, а единствено под обществен натиск и за да могат гъбарите на Белица да продължат да берат гъби, единственият начин да бъде убеден министърът на земеделието, храните и горите да не разрешава отстрел на мечката е ако има и обществен натиск в тази насока. Имейлите за контакт с министъра и министерството му са:
(Не, на сайта на министерството няма публикуван имейл на кабинета на министъра, явно няма нужда чак от такава публичност там)
От Явор Гечев, експерт по проблемите на защита на животните ➡️ https://bit.ly/3jFrKuu
 
    Източник: Terminalno, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.