Не позволявайте старите ви дрехи да стигнат до печката!

Не позволявайте старите ви дрехи да стигнат до печката!
07-11-2021г.
16
Гост-автор

Автор: Боян Рашев, ФБ

Започва сезонът на мръсния въздух. В София е практически неизбежен поради много причини. Слава Богу, тенденцията в последните десетина години е добра - замърсяваването устойчиво намалява. За съжаление това вероятно ще се промени тази зима.
Скъпите ток, газ и топлофикация ще принудят повече хора и бизнеси да разчитат на твърдо гориво. Само че и презапасяването с дърва вече има последствия - количествата не достигат и те също поскъпват сериозно. Има голяма вероятност много хора да потърсят решение в изгарянето на всякакви висококалорични отпадъци - пластмаси, стари мебели и дограма, отработени масла, гуми, текстил. Това е възможно най-замърсяващата алтернатива, която не трябва да се допуска.
 
Старите дрехи и всякакъв друг текстил са най-разпространеният от описаните отпадъци, за който няма регулирана система за събиране и рециклиране. При положение, че над две трети от модерните дрехи се правят от изкуствени влакна, тоест от нефт и газ, те представляват "качествено" гориво. Затова е и много вероятно старите ви дрехи да стигнат до нечия печка, ако просто ги изхвърлите в кофата за боклук. Оттам обаче ще излязат под формата на фин прах, смесен с наистина гадни газове, които неизбежно се образуват при ниски температури на горене. И ще ни тровят.
 
Добрата новина е, че в София и другите големи градове в България от доста време има множество контейнери за стари дрехи. Освен това такива се приемат и в магазините за дрехи втора ръка, както и в магазините на някои от водещите модни марки. Всичко това се случва на изцяло доброволна и бизнес основа - от частни фирми. От почти една година в София вече действа и Хъб за разделно събиране на текстил (в Джъмбо плаза), в който вече са събрани над 55 тона отпадък. Последното е съ-финансирано от ОПОС и представлява един от малкото добри примери за смислена инвестиция на европейски средства у нас.
Така събраните стари дрехи и други текстилни отпадъци наистина се сортират и продават за повторна употреба или рециклиране.
 
Много хора избират да говорят, обещават или протестират за "спасяване на планетата". Като експерт в областта, ви съветвам просто да действате:
Използвайте дрехите си възможно най-дълго. Ако е възможно, ги отстъпвайте и на някой друг - с детските дрехи и обукви си е практика, но и баща ми с удоволствие носи старите ми якета, ризи и маратонки.
 
Когато вече не ви вършат работа, не ги мятайте в кофата за боклук - има къде да ги предадете за смислено и чисто оползотворяване. Това не само ще облече някого много евтино или ще осигури суровина за други продукти, но и ще ни спаси от евентуално замърсяване на въздуха.
 
Тази зима това ще бъде особено важно, така че не го неглижирайте!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.