Натискът е чудовищен

Натискът е чудовищен
13-03-2022г.
104
Гост-автор

Автор: Гергана Пирозова, ФБ

А украински институт изпраща до европейски и български културни институти призив за бойкот на Русия. Как?

Ами като се откаже сътрудничеството с каквато и да било руска култура, в това число руски артисти, академии, организации, без значение дали са против П., или са преди век преди П.

Къде?

Укранските културтрегери посочват - във всички музеи, театри, фестивали и НПО. В края на писмото, което се търкаля вече по родни културни институции, призовават да се излезе с официално решение за прекратяване на "сътрудничество с руската култура", а също да залепят на официалните си страници хаштагове (те са на английски ), че бойкотират в името на Украйна.

И защото е почнал лова на вещици и ей на, от два часа разсъждавам каква ли ще е позицията на родните интелектуалци относно Достоевски, Гогол, Чехов, пък и Булгаков. Ще махнат ли театрите (нали те са ми на сърцето) руския си репертоар? В името на Украйна ще бойкотират ли представленията си? А и Министерство на културата ще вземе ли отношение относно натиска върху културните ни институти?

Днес си направих труда да видя в големите ни столични театри какви "сътрудничества с руската култура" има през март месец:

- Народен театър: "Вуйчо Ваньо" (Чехов), реж. Н. Ламбрев; Neoдачници (Горки), реж. Иван Пантелеев. За "Животъп е прекрасен" ("Самоубиецът" от Ердман), реж. Ал. Морфов няма да питам, че НТ го свали. А като се сетя и за неговия "На дъното" (Горки) - свят ми се вие как трябва да се извинява за сътрудничеството му с руската култура. За реж. Крикор Азарян не ми се мисли - цяла трилогия имаше на Чехов, знаменита, особено неговата "Вишнева градина" в НТ - театралното ни сбогуване с професора.
 
- Младежки театър: "Майстора и Маргарита" (Булгаков), премиера на реж. Н. Поляков (с няколко номинации Икар - дали ще предприемат от САБ мерки да не сътрудничат чрез номинации с руската култура?)
 
- Театър 199: (закъсали са го, много са) "Шинел" и "Дневникът на един луд" (Гогол), реж. Нина Димитрова; "Нос" (Гогол), реж. Веселка Кунчева; "Вечерен акт" (по Чехов), реж. Съни Сънински; "Брудершафт" (Анатолий Крим - украинец, тук си измиват лицето), реж. Асен Шопов
 
- Театър Сфумато, (и те са го закъсали, много са): "Идиот", Достоевски, реж. М. Младенова; "Бесове", Достоевски, реж. Ив. Добчев; "Театрален роман", Булгаков, реж. Люба Тодорова; "Лебедова песен", Чехов, реж. Ростислав Георгиев (препоръчвам го); "Кокошка", по Чехов и Н. Коляда, реж. Ана Батева (Винченца е чудна в спектакъла);
 
- Малък градски театър: "Пияните", от Вирипаев, реж. Явор Гърдев (Вирипаев излезе с позиция срещу П., но по новите парвила това не е достатъчно)
 
- Театър Възраждане: "Записките на един луд" (Гогол), реж. Ованес Торосян; "За едно явление от електричеството" (по Чехов), реж. Ст. Петров (много искам да го гледам);
- Театър София: "Ревизор" (Гогол), реж. Бойко Богданов;
 
- Сатиричен театър: "Искам вашия мъж" (Михаил Зодорнов), реж. Владлен Александров; "Провинциални анекдоти" (Ал. Вампилов), реж. Н. Урумов

С просто театрално око можем да видим, че Гогол преобладава, затова ще ви препоръчам "Вечери в селцето край Диканка", чудя се как не е забранен напълно и отдавна в Украйна.

Не искам да притискам нашите си театрали, пък и интелектуалци, но виждаме, че имената не са случайни в списъка. Те как ли биха реагирали на този бойкот?
Обаче най-забавното е, че призива се подписва и от Михайло Чедрик, момче, родено 1992 г., който става популярен в Тубата с... я, каква изненада, с китарен авторски концерт в Национална музикална академия Чайковски в Украйна.

Пускам ви го, че току виж си го изтрил, при все че му е гордостта в кариерата.
Имало е само един период в България, когато е имало цензура върху автори, но не и върху произведения на цяла нация и по етнически признак. Нали знаем кой е?
А аз чакам дали изброените по-горе ще се събудят?

П.П. Натискът е чудовищен, искам да подчертая, това не е шега! Много европейски институти вече са го направили, иначе, знаете, ще ги обявят за п....исти.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.