"Населението в Македония е в своето болшинство българско"

26-01-2022г.
85
Гост-автор
Хюсеин Хилми паша е по произход грък, родом (1855 г.) от о. Лесбос. Той е бил генерален инспектор на Македония между 1902-1908 година и вътрешен министър от 1908 г. до 1909 година. Един от най-успешните османски администратори в европейската част на империята.
В интервю, през 1914 г. за войводата на ВМОК и майор от Българската армия Димитър Думбалаков, занимаващ се с публицистика в междувоенния период 1913 - 1915 г. казва:
"Никога не допущах, че Македония може да стане някога сръбска, че гърците ще завладеят Солун, но съдбата, знаете, често допуща и най-странните неща... Населението в Македония е в своето болшинство българско, после иде по численост турското, гърците са малко, а сърби там никак няма между коренното население... Освен това, за свободите на тая страна се бореха и жертваха само българите. Революционната борба и войната - туй бе чисто и само българско дело... В революционно време гърците и сърбоманите, смело казвам това, вървяха наедно с нас, турците, против вашите комитети. На мене и на моята полиция те съобщаваха всичко, каквото научеха за вас, те бяха наши шпиони, приятели и доброжелатели... И когато България реши да воюва, те се присъединиха само да извлекат ползи на ваша и наша сметка. Преди на вас да изменят, те се отнесоха вероломно към нас... Но каквито и да са сърбите и гърците, виновни сме ние, българите и турците, защото не се разбрахме навреме."
    Автор: Ивайло Шопски, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.