НАП е раздала на свои служители над 40 млн. лв. бонуси за 2020 г.

НАП е раздала на свои служители над 40 млн. лв. бонуси за 2020 г.
03-02-2021г.
26
Гост-автор

Националната агенция за приходите (НАП) е раздала на свои служители над 40 млн. лева бонуси през миналата 2020 г. Възнаграждения над заплатите си са получили 9504 души. Това става ясно от документи, предоставени от НАП на гражданско сдружение БОЕЦ, които Свободна Европа видя.

Данните са изискани по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) и са подписани от изпълнителния директор на агенцията Галя Димитрова. Тя пояснява, че според Закона за държавния служител брутната заплата на държавните служители се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения.

"В този контекст елемент на брутното възнаграждение е и допълнителното възнаграждение за постигнати резултати", пише Димитрова в отговорите си до БОЕЦ.

Близо 8000 служители са получили средно по 3 863 лв. годишен бонус, а 1 660 души, работещи в Централно управление на НАП, включително и шестимата директори, са получили средно по 6 101 лв.

Така над 30 милиона лв. са разпределени между 7 844 души, което е средно по 322 лв. на служител на месец. Над 10 милиона са получени от 1 660 души на управленски постове, сред които е и изпълнителният директор.

В заявлението си по ЗДОИ БОЕЦ са изискали и информация за финансовото възнаграждение на Галя Димитрова, но тя е отказана, тъй като е защитена от закона като лична информация за конкретно лице.

Името на Галя Димитрова стана публично известно през лятото на 2019 г., когато НАП стана обект на безпрецедентната хакерска атака, която доведе до огласяване на лични данни на около 5 милиона граждани. Впоследствие агенцията беше глобена с 5.1 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни. Двама души бяха отстранени от ръководството на приходната агенция, но не и изпълнителният директор Димитрова. Тя беше в отпуск по време на кризата и обяви, че заради лични причини не прекратила престоя си в чужбина.

През февруари 2020 г. правителството увеличи заплатата ѝ с 10%, с което тя стана 5500 лв. месечно. Това решение на кабинета беше мотивирано с "успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията". По същата причина възнаграждението на Димитрова беше вдигнато с 10% и предишната година.

Свободна Европа потърси Националната агенция за приходите за допълнителна информация по изнесените от БОЕЦ данни, но от агенцията отказаха коментар.

     Източник: svobodnaevropa.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.