Най-важният въпрос днес e защитата на интересите на половин милионно българско национално малцинство в днешна Украйна

Най-важният въпрос днес e защитата на интересите на половин милионно българско национално малцинство в днешна Украйна
22-02-2022г.
68
Ангел Джамбазки

Най-важният въпрос днес e защитата на интересите, правата и законните интереси на огромното, половин милионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона. Това трябва да ни интересува на първо място. Не бива да оставяме нелепото българско правителство да се снишава, скатава и прикрива зад общи фрази и празни приказки и трябва да изискаме от тях незабавно следните няколко неща.

 1.Министерски съвет незабавно да внесе в Народното събрание Aд-хок проектозакон, който да даде българско гражданство на всички наши сънародници и семействата им в Украйна и Молдова. Имаме вече прецедент, така е възстановено българското гражданство на няколко десетки хиляди български евреи и наследниците им след 1990 година, по времето на правителствата на Филип Димитров.

2. Втора възможност, с по-малка тежест, но по-бърза, постановление на МС, който да издаде карта българин за нашите сънародници и семействата им, за да могат да дойдат тук.

3. Министерски съвет да поиска защити и да получи от спешните фондове на ЕС необходимите средства за евакуация на 500 хил. българи, както и изграждането на инфраструктура и временни жилища на територията на България, средства за образование, препитание и обучение на тези хора, в някакъв период от време.

4. Българските консулства в региона да започнат подготовка за евакуация на 500 хил. човека. Това е нашият интерес. Българският интерес!

Иначе принципът на териториалната цялост трябва да се спазва. Защото е в основата на международно-правния ред. И не, не защото ни е страх, че Ердоган ще анексира Кърджали. Защото Кърджали не граничи с Турция, както твърдят множество интернет публицисти и активисти, които май са бягали от часовете по география. За да анексира Кърджали, Ердоган трябва първо да анексира Бургаска и Хасковска области, или Гърция. Не че е невъзможно, но е доста по-различно. Териториалната цялост на Украйна бе гарантирана в Будапеща през 1994 година, в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а #Русия е страна по този договор. Толкова за договорите, стойността им и важността на хартията, на която са написани.

️ Апропо, има лесно решение, за да утихне джафкането на „филите“ и „фобите“ в българските социални мрежи. И украинците, и руснаците с радост ще приемат тези смели и безстрашни борци, тези зли интернет лъвове за доброволци. На терен. Но няма да се случи, разбира се.

Отново повтарям - тук българският интерес е над всичко!

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.