Най-калпавият във всяко отношение български филм “ Моторът”

Най-калпавият във всяко отношение български филм “ Моторът”
01-11-2021г.
436
Гост-автор
В момента по БНТ гледам не само най-калпавият във всяко отношение български филм “ Моторът” ( режисьор и сценарист Валентин Гошев, интелектуалецът на снимката) , но и най- сбърканият във всякакво отношение .действието е “ историческо” и датира от 1944 г. Сюжетът е пълен със съмнителни клишета от изключително долна проба ( българският цар е отровен от Сталин, германските нацисти са едни почтени, изискани и честни хора и верни приятели, а руский солдат се интересува само от водка и е изключителен простак, както и всичко, което се сетите).
Сценарият разказва за нежното приятелство между германските хитлерюгенд в България и тукашните младежи; за изисканите, възпитани есесовци; за нежната полиция , която целува ръка на възрастни еврейки с жълти звезди, докато ги карат във фабриката ( очевидно да ги спасяват с помощта на германците) и за есесовци, които сядат и пируват на маса с еврейки с жълти звезди. Германският юберменш е представен като един изискан, възпитан господин, когото българите гледат с възхищение и лека завист. Приятелството с него е над всичко! Е, платено е с един концлагер, но си струва и се помни до дълбока старост.
Абе, питам се, имало ли е поне един нормален в този “ творчески колектив”? Някой , който да настрои компаса на безумците, създали тази пошла, евтина, ревизионистка глупотевина ? Позор за Ицко Финци , че участва в нея.1. Защото филмът е безнадеждно глупав и слаб 2. Защото е една фалшива боза, която няма нищо общо с реалността. Срам и за НФЦ, който е финансирал подобен бълвоч. Засрамете се!
След подобни “ произведения” претенциите на българското “ кино” ми изглеждат доста смущаващи и спорни.
 
   Автор: Леа Коен, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.