Най-грандиозната корупционна схема у нас

Най-грандиозната корупционна схема у нас
26-08-2020г.
3
Гост-автор

Забравете за краденето от пътно строителство или от „ремонт на ремонта“ по „Графа“ или „Дондуков“. Най-грандиозната корупционна схема у нас не е дори българската рафинерия на „Лукойл“, която не е плащала и стотинка корпоративен данък за близо 20 години след приватизацията.

ТерминалНО отдавна доказа, че далавера № 1 на прехода всъщност е ТОЛ системата – става дума за отклоняване на стотици милиони на година.

Нещо по-лошо – държавата не просто на практика подарява ТОЛ системата и системата за електронна винетка на частното дружество, а я купува скъпо и прескъпо. Два пъти. Нищо, че си е платила почти 200 милиона лева за нея и обществената поръчка и законът казват, че само държавата може да оперира ТОЛ системата. Държавата я дава на консорциума около „Капш“, за да я оперира. Не само, че това става безвъзмездно. Държавата дори си плаща за това. АПИ ще плати 117.8 млн. лв. без ДДС, или над 141 млн. лв. с ДДС (и това е само засега) за поддръжката на ТОЛ системата в продължение на следващите пет години.

Какво излезе накрая с тази така наречена (от министър-председателя) „печатница за пари“ – ТОЛ системата:

- „Капш“ получи договора за изграждане на ТОЛ системата за 180 милиона лева с ДДС. Получи си пълното плащане срещу около четвърт от изработеното.
- „Капш“ си запази и собствеността върху ТОЛ системата. Дори не опита да я прехвърли „Пунта-Мара“ на държавата. Въпреки, че това недвусмислено разпорежда договорът за обществена поръчка и законът.
- „Капш“ си направи и собствен НДУ – ИТС – който е почти пълен монополист на пазара на продажбата на електронни винетки и ТОЛ такси.
- Само „Капш“ / ИТС знаят колко пари влизат от продажбите на електронни винетки и ТОЛ такси, понеже са монополист на държавата.
- „Капш“ / ИТС също така еднолично решават, колко от общите приходи да отчитат на държавата. ТОЛ Системата (включително системата за контрол) си е тяхна и те си преценяват каква част от приходите да отчетат. Толкова просто е.

На всичкото отгоре, вместо те да плащат на държавата (АПИ) концесионна такса, държавата ще им плаща 140 милиона с ДДС за следващите 5 (пет) години.
Като имате предвид, че според експерти очакваните приходи от продажба на електронни винетки и ТОЛ такси са още в началото около 1.5 милиарда лева, това не е ли най-голямата далавера на прехода?

Илюстрирана е ясно със схемата по-долу.

Основателите на „Телетол“ - Лиляна Деянова и Мартин Димитров, сезираха за тези нередности преди точно година главния прокурор (тогава Сотир Цацаров) в сигнал, който наброява близо 600 страници, заедно с доказателствата. Вместо да се задейства по този сигнал, прокуратурата задържа основателите и основни акционери в „Телетол“ АД. Един от тях – Мартин Димитров – е в следствения арест на ул. Майор Векилски, без да му е повдигнато обвинение и днес за пореден път ще се гледа мярката му за неотклонение пред Специализирания апелативен съд. Другият акционер – Лиляна Деянова – е под домашен арест. Отново без обвинение. И двамата са държани повече от 4 месеца при ужасяващите условия в на практика Софийския затвор. Заради това, че са сезирали прокуратурата за бруталната корупция в ТОЛ системата. В сигнала им ясно се проследяват доказателствата за това, че ТОЛ системата не е собственост и не е контролирана от държавата / АПИ.

Нещо, което самата държава потвърди тези дни като обяви, че не е в състояние да оперира системата и ще плати на "Капш" 117.8 млн. лв. без ДДС, или над 141 млн. лв. с ДДС (и това е само засега) за поддръжката на ТОЛ системата в продължение на следващите пет години.

Гербокрацията в страната измисли следния иновативен подход за крадене:

- държавата си плаща скъпо и прескъпо за изграждане на ТОЛ система, като не контролира това, което е изградено;

- частникът не изгражда почти нищо, НЕ ГО ПРЕХВЪРЛЯ НА ДЪРЖАВАТА, НО получава и монопола за продажбите на винетки и ТОЛ такси;

- държавата решава, че освен, че си е платила за изграждането (а то дори не е осъществено!), ще ПОДАРИ системата на частника и сама ЩЕ СИ ПЛАЩА за т.нар. поддръжка.

Стотици милиони и за поддръжка…
Това е публично-частно партньорство по Бойко-Борисовски.

Източник: Терминално

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.