На война с ваксините ще изпратят туристи

На война с ваксините ще изпратят туристи
09-12-2020г.
4
Гост-автор

Европейският съюз отлага сертифицирането на руската ваксина „Спутник-V”, използвайки дискриминационни методи. Експертите смятат, че западните големи корпорации ще се опитат не само да затворят европейския пазар за руски ваксини възможно за най-дълго, но може да се опитат да принудят руснаците, които искат да посетят Европа, да бъдат ваксинирани с тяхното лекарство.

Руската ваксина срещу коронавирус „Спутник-V“ спечели две победи на международно ниво в петък. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на преговорите с Русия за доставка на ваксини. Той обаче добави, че подобни преговори са започнали и с Китай, който също разработва собствена ваксина.

А властите в Казахстан вече са завършили такива преговори - те и Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) са сключили споразумение за сътрудничество. След като получи одобрение от казахстанските регулаторни органи, Нурсултан ще получи както технологията, така и самото вещество за производството на най-малко два милиона дози „Спутник“ на своя територия.

Междувременно Европейският съюз дори не обмисля пазарно разрешение за „Спутник-V. Източник, участващ в процеса на сертифициране на ваксините за пазара на ЕС, заяви в четвъртък, че Брюксел все още не е получил официално искане и необходимите документи от руската страна. Той призна, че разработчиците на ваксината са в контакт с властите.

„Но не сме получили искане за научен съвет или заявление за регистрация“, обясни източникът. - Ще публикуваме на нашия уебсайт офертно предложение за научни съвети за този продукт и искане за условно разрешение за пускане на пазара. Все още не са предприети нито една от тези стъпки. "

Изявлението на източника прозвуча странно, тъй като на 24 ноември РФДИ подаде заявление за одобрение на „Спутник“ до Европейската агенция по лекарствата. Именно тази агенция издава одобрение за фармацевтични продукти на пазара на ЕС. Обявявайки подаването на заявлението, ръководителят на фонда Кирил Дмитриев в ефира на "Русия-24" дори предположи, че ваксината ще се произвежда в самия ЕС, по-точно в Германия, но призна, че „по-подробни планове“ ще бъдат обявени в края на годината. Междувременно ваксините от „Файзър-Бионтех“, „Модерна“ и „Окфорд-АстраЗенека“ преминават през този процес в Европейския съюз от няколко седмици.

Павел Данилин, директор на Центъра за политически анализ, предполага, че европейската бюрокрация ще забави възможно най-много процеса на признаване на руската ваксина. "Това са интригите на европейската голяма фармация, която се интересува от закупуването на ваксината само от големи европейски корпорации", каза Данилин. „Трудно е да се очаква, че Брюксел няма да започне да поставя пречки пред „Спутник“, защото тогава е необходимо да се признае големият международен успех на нашите учени, нашата индустрия - и следователно Русия като цяло.“

Политологът не изключва, че когато през следващата година пандемията започне да отслабва и границите на Европейския съюз се отворят за туристи, туристите, които не са ваксинирани със сертифицирана от ЕС ваксина, вероятно ще бъдат отказани.

„Такова решение ще се превърне в основа за популяризиране на евроваксината, която вече е на руския пазар: ако искате да отидете в Шенген, ако искате да получите търговска ваксинация с посоченото лекарство“, предлага Данилин. В същото време експертът подчерта, че за Брюксел ще бъде много по-трудно и "скандално" да забрани влизането в Шенген за граждани, например, на КНР, ваксинирани с китайската ваксина.

Ако СЗО регистрира руска ваксина, но никога не е позволено да навлезе на европейския пазар под различни предлози, тогава „не може да се избегне конфликт“, прогнозира източникът. „Според мен такова решение, ако бъде взето, може да се тълкува като политически демарш“, сигурен е политологът.

Според президента на Руската асоциация по международно право, доктор на юридическите науки Анатолий Капустин, ако бъде взето решението да не се допуска в ЕС без ваксинация със западната ваксина, това ще се превърне в проява на не толкова политическа, но на търговска дискриминация, нелоялна конкуренция, но само при условие, че „СЗО официално признава руската ваксина. " В противен случай ЕС ще остане сам.

„Всяка държава сама определя допустимата степен на риск по медицински причини - а Европейският съюз като държавен субект също може да направи това. Но в този случай те ще трябва да забранят влизането, например, на хора от САЩ, Китай, Австралия или дори от друга европейска държава, ако жителите му не са ваксинирани с европейска ваксина ”, казва Капустин. И признава, че няма представа какво ще стане при подобна ситуация.

„Разбира се, това е неприемливо нещо, но не знам дали има някакъв механизъм за противодействие на това чрез СЗО или друга международна организация“, призна източникът.

Според него подобно решение може да бъде оспорено както от частно лице - чрез съдилищата на онези държави, които му отказват влизане поради „грешната“ ваксинация, така и от държавата - чрез дипломатически протестни ноти. "Не мога да преценя колко ефективно ще бъде това", каза Капустин.

Държавната дума не изключва, че в бъдеще самата Русия ще откаже да пусне на своя територия онези, които не са ваксинирани със „Спутник“ или друга вътрешна ваксина. „Основният критерий за забраната ще бъде честотата на заболяванията при хората. Ако в Русия има висок процент на заболеваемост, тогава ЕС ще има основания да не допуска нашите граждани. Ако нашите показатели са по-добри от европейските, тогава няма да ги пуснем “, каза Генадий Онищенко, депутат , бивш главен санитарен лекар на Русия.

„Нито една европейска държава все още не е регистрирала своята ваксина, така че не можем да говорим за конкретни резултати. Като цяло, веднага щом се забележи първият ефект от ваксинацията, ще стане много по-лесно да преговаряме с Европа на професионално ниво, отколкото изглежда “, заключи бившият главен санитарен лекар. От чисто медицинска гледна точка е позволено да се ваксинират с две различни ваксини, но не едновременно, уточни Онищенко: „Ако човек вече е бил ваксиниран със „Спутник“, а след това е решил да бъде ваксиниран със западни ваксини, това може да стане два месец по-късно“, уточни той.

В самия ЕС обаче, в Унгария, вече проявяват интерес към руската ваксина, въпреки недоволството на Брюксел. Москва предаде необходимата документация на Будапеща миналата седмица. В петък стана известно за доставката на 20 пробни дози „Спутник-V“ за Сърбия за проучване от специалисти от местната агенция по лекарствата. В края на ноември делегация от Научния комитет по ваксините на френското правителство посети Русия, за да обсъди производството на „Спутник“ и масовата ваксинация.

Индия и Южна Корея ще бъдат основните чуждестранни производители на „Спутник“. Тези страни ще произведат съответно 300 и 150 милиона дози ваксина. Според изчисленията на РФДИ, една доза „Спутник-V“ за външните пазари ще струва не повече от 10 щатски долара, което е два до три пъти по-ниско от чуждестранните аналози. Русия изразява по всякакъв начин готовността си за международно сътрудничество при разпространението на ваксината, което беше представено в началото на седмицата на сайта на ООН с участието на 50 държави.

Руснаците обаче първи ще получат „Спутник-V“. Тази седмица президентът Владимир Путин обяви началото на мащабна кампания за ваксинация, включваща лекари и учители.

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед.инфо

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.