На Петков му вмениха куриерски функции да разнася изрезки от вестници

На Петков му вмениха куриерски функции да разнася изрезки от вестници
09-02-2022г.
67
Гост-автор
По времето на социализма в Главна прокуратура имаше цял отдел, който се занимаваше с публикации в средствата за масова информация и при необходимост, сезираше съответните обвинители за престъпления и нарушения на законите.* Днес Главна прокуратура отново има правото и задължението да се самосезира за нарушения и престъпления, оповестени в медиите. Но Главна прокуратура твърде рядко се самосезира. Не знам дали в структурите на държавното обвинение съществува специален отдел за четене на вестници и сайтове и слушане и гледане на радио и тв предавания. Ето защо се налага самият премиер да носи на крака в прокуратурата изрезки от вестници и други такива публични материали.
"Премиерът Кирил Петков се яви в прокуратурата и занесе списък с 19 лица, за които има данни, че са извършвали криминални престъпления.
“Моят екип събра публичната информация за хората, чийто имена се въртят от години”, заяви той преди разпита.
Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства. Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. В момента са 19 човека - крайният списък, който съм донесъл. Една прокуратура би трябвало сама да си напише домашното и да се сезира. Ако има нужда от помощ - тук съм. Разпитът е излишен пиар”, коментира министър-председателят.
"Това са изцяло имена, които знаете много добре. Някои са по-пресни - като „Мата Хари”. Добавили сме хора като Маджо - доста известно име. Както и други от този сорт - имаме Таки, Петьо Еврото. Това са само личности, които са отдавна в публичното пространство. Показвам на прокуратурата публичните данни. Тук съм да предам всичко, което е в моите ръце. Тези хора не са от днес или от вчера. Една прокуратура би трябвало сама да си напише домашното и да се сезира. Ако има нужда от помощ - тук съм.”, заяви той, цитиран от медиите.
---------------
* Един от последните ми спомени от ония времена е от средата на 80-те години на миналия век. Тогава големият журналист Георги Тамбуев, царство му небесно, публикува поредица от статии за безобразията на кмета на Етрополе. Не помня дали материалите излязоха във в. "Труд" ,или във в. "Работническо дело", но се вдигна голям шум и тогавашната прокуратура яко погна този кмет. Сега имената на големите бандити и мафиоти са известни на всички, в т. ч. и на прокуратурата, но от това не следва нищо. Или следва нищо и половина. А на премиера Петков му вмениха куриерски функции да разнася изрезки от вестници, та да имат какво да четат прокурорите.
 
    Автор: Любо Кольовски, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.