На никой не е нужна силна и независима България защото да имаш ядрен реактор е все едно имаш ядрена бомба

На никой не е нужна силна и независима България защото да имаш ядрен реактор е все едно имаш ядрена бомба
27-06-2022г.
156
Гост-автор

Състоянието на ядреното производство във Франция
Ядрената енергия представлява около 70% от производството на електроенергия във Франция.
Ръководителят на френския ядрен регулатор ASN (Autorité de sûreté nucléaire) наскоро обяви сериозни проблеми с корозия в много ядрени реактори. 
Заварките на 12 от 56 реактора в момента са корозирали.
Предвижда се проверката на всички реактори за корозия да приключи до края на юни. За отстраняване на проблемите се предлага да се разработи работен план за няколко години. Всички ядрени реактори са собственост на държавната компания EDF (Électricité de France).
Шефът на ASN Бернар Дорошчук каза на парламентарните изслушвания, че докато EDF е проверила 35 заварки за корозия и ще провери още 105 до края на юни, причината за проблема все още е неизвестна. Той допълни, че проблемите с корозията са много чести, въпреки че на този етап не могат да бъдат приписани на възрастта на реакторите. Според проучване, 32 от 900 MW реактора EDF, които съставляват по-голямата част от неговия парк, досега не са страдали или са били сериозно засегнати от проблеми с корозия.
EDF непрекъснато се сблъсква със закъснения и свръхбюджети в новите атомни електроцентрали във Франция и в чужбина, както и с проблеми с корозията в някои от стареещите си реактори.
Въпреки тези факти, годишният доклад на ASN за 2021 г. посочва, че безопасността на френските атомни централи е на „задоволително ниво“.
Макрон по-рано заяви, че би искал да удължи живота на старите атомни централи в страната с най-развитата ядрена енергия в Европа. 
Понастоящем експлоатационният живот на повечето реактори е 40 години. Според плана на Макрон този период може да бъде удължен до 50 години.
Трябва също да се добави, че част от горивото, използвано в ядрените реактори на EDF, идва от Русия. Общо Франция внася годишно 12 400 тона концентрат от уранов диоксид за производството на електроенергия. Канада доставя 4500 тона годишно, Нигер доставя 3200 тона годишно. Останалото гориво се доставя от Австралия, Казахстан и Русия.
Сега Франция е изправена пред две мащабни предизвикателства – безопасната модернизация на своя реакторен парк и решаването на проблемите с изключително оскъдното ядрено гориво на фона на санкциите.
Гледайки зависимостта на Франция от Русия, възрастта на реакторите и плачевното им състояние, някой може ли да обясни защо затворихме малките блокове на Козлодуй?
Да, аз знам че на никой не е нужна силна и независима България защото да имаш ядрен реактор е все едно имаш ядрена бомба, страната става практически недосегаема.
Също знам че ядрената енергетика обезпечава силна икономика и евтин ток за народа.
...все неща които не влизат в колонизационните планове на ЕС и сащ.

     Автор: Тодор Ангелов Ангелов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.