На днешната дата се навършват 76 години от смъртта на Кирил Дрангов

На днешната дата се навършват 76 години от смъртта на Кирил Дрангов
08-06-2022г.
309
Гост-автор
На днешния ден, преди 76 години, по заповед от Москва и като част от ликвидирането на ВМРО властта убива Кирил Дрангов. Дома му зад черквата „Свети Седмочисленици“ в София е обкръжена от милицията. Дрангов се отбранява, убивайки 6 комунистически милиционера, преди да се самоубие.
Кирил Дрангов е български революционер и виден деец на Вътрешната македонска революционна организация. Син е на бележития български офицер Борис Дрангов.
След Деветосептемврийския преврат Кирил Дрангов се укрива в София, издирван от новата власт, която се разправя с членовете на ВМРО по заповед на Москва и в сътрудничество с Югославия. Според висшия офицер от Държавна сигурност Стефан Богданов по лични указания на комунистическия лидер Георги Димитров е наредено през лятото на 1946 година да бъдат ликвидирани без особена публичност дейците на ВМРО, сред които е и Кирил Дрангов, като изпълнението на задачата е възложено на полковник Лев Главинчев.
На 8 юни 1946 година къщата на Дрангов на улица „Цар Иван Шишман“ № 37 – зад черквата „Свети Седмочисленици“ е обкръжена. Четирийсет и пет годишният революционер и деец за националната ни кауза в Македония се отбранява, като преди това застрелва 6 от 14-те обкръжили го служители на милицията. В последния момент отнема сам живота си.
Гробът му и днес не е известен.
Поклон пред героите.
 
   Автор: Кристиян Шкварек, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.