На 25-ти юни 1905г. Атанас Иванов Димитров се самовзривява, за да не попадне в ръцете на турците

На 25-ти юни 1905г.  Атанас Иванов Димитров се самовзривява, за да не попадне в ръцете на турците
27-06-2022г.
177
Гост-автор
На 25 юни 1905г., на връх Видин (североизточна Македония) в героично сражение с турци, се самовзривява, за да не попадне жив в ръцете на врага, легендарният Атанас Иванов Димитров, наречен Бабата и Пазарджиклията. Един от най-великите български революционери и национален герой. Деец на ВМОК и войвода на ВМОРО.
Деецът на ВМОРО Стефан Аврамов пише за Атанас Бабата:
„Бабата беше една от крупните фигури на освободителното движение. И каква вяра имаха в него Гоце, а след това и Даме! Със своята неизчерпаема енергия и свеж дух той будеше от вековен сън поробената рая и ѝ вдъхваше животворен ентусиазъм за борба и вяра в започнатото освободително движение... Неговата челичена структура, добрият му дух и творческа енергия не му даваха покой. Той не познаваше що е умора. Неговата смелост и решителност са редки в историята на македоно-одринското освободително движение."
Той е роден в пазарджишкото село Синитево в семейството на учител. Рано остава сирак и става шивач, като работи като калфа в Пазарджик, а по-късно – в София. В София постъпва в Унтерофицерското училище и през 1897г. става член на ВМОРО. Наречен е Бабата заради едрото му телосложение и голямата му глава.
Атанас Бабата заедно с Марко Лерински, Христо Чернопеев и Михаил Апостолов Попето, е сред първите военни инструктори, изпратени в Македония от Гоце Делчев. През 1897г. Атанас Бабата постъпва в върховистката четата на Антон Бозуков и заедно с четите на Гоце Делчев и Кочо Муструка обикалят Драмско и Серско.
В началото на 1901г. Атанас Бабата е помощник войвода в тиквешката чета на Петър Юруков, а по-късно същата година става самостоятелен войвода. Участва в аферата „Мис Стоун“ заедно с Христо Чернопеев, Яне Сандански, Сава Михайлов, Кръстьо Асенов и Андон Кьосето.
По време на Илинденско-Преображенското въстание четата на Атанас Бабата действа в Кратовско, където води няколко тежки сражения с многохилядна турска войска. След въстанието Атанас Бабата заминава за кратко в София, а на 5 декември 1903г. отново навлиза в Кратовско с чета.
В Кратовско основният проблем пред Атанас Бабата е засилената след въстанието сръбска пропаганда. След предателство от сърбомани на 11 юли 1904г. четите на Атанас Бабата, Славейко Арсов и Стоян Донски са обградени при светиниколското село Горно Гюгянци. След шест часово сражение, в което турците използват артилерия и кавалерия, четите успяват да пробият кордона и да се измъкнат, като загиват 20 четника и войводата Донски, а раненият войвода Славейко Арсов се самоубива. След сражението кратовската чета на Атанас Бабата извършва клане в Кокошине като наказва със смърт шпионите.
На 13 декември 1904г. кратовската чета на ВМОРО под командването на Атанас Бабата изненадва и разбива в Шопско Рудари сръбската чета на Йован Довезенски. Осем сръбски четници загиват и четата се пръска. На другия ден войводата Боби Стойчев унищожава изцяло в манастира край Беляковци откъснала се група от четата на Довезенски.
На конгреса на Скопския революционен район, провел се на 2 януари 1905г. над село Кнежево, Бабата е избран за член на окръжното ръководство на Скопски район заедно с Даме Груев, Ефрем Чучков, Кръстьо Българията и Мише Развигоров.
На 25 юни 1905г. четата на Атанас Бабата попада на потеря между селата Куклица и Пендак. Четата от 21 души заема връх Видин, който е обсаден от няколкохилядна турска войска и башибозук. От Куманово пристигат и два ескадрона османска кавалерия, а по-късно и планинска артилерия, която започва да обстрелва върха. След приключване на мунициите четниците чупят пушките си, унищожават архива и се самовзривяват. Последен възпламенява своята бомба войводата.
 
    Автор: Асен Виденов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.