На 25 ноември 1949 г. умира спасителят на тракийските българи — войводата Димитър Маджаров

На 25 ноември 1949 г. умира спасителят на тракийските българи — войводата Димитър Маджаров
25-11-2021г.
116
Гост-автор
На 25 ноември 1949 г. умира спасителят на тракийските българи — войводата Димитър Маджаров.
Димитър Маджаров е роден в село Мерхамли (днес Пеплос, Гърция), Софлийско. Влиза във ВМОРО и организира доставки на оръжие. По време на Илинденско-Преображенското въстание е четник в Малкотърновско и Лозенградско. През 1907 година е в агитационната чета на Стамат Икономов в Малкотърновско.
След Хуриета в 1908 година е сред привържениците на Яне Сандански.
При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи във 2-ра рота на Лозенградската партизанска дружина на Михаил Герджиков.
През есента на 1913 година след оттеглянето на българските войски е начело на чета, която заедно с четата на войводата Руси Славов, защитава българското население в Дедеагачко и Гюмюрджинско. През септември двете чети разбиват турски ескортиращи конвои между Дедеагач и Фере и спасяват 12000 български бежанци.
След края на Първата световна война Георги Калоянов, Димитър Маджаров и Петър Чапкънов сформират първата чета на ВТРО за действие в Западна Тракия и Родопския край. Член е на Управителното тяло на ВТРО. Делегат е от Тракийската организация в състава на българската делегация на Парижката мирна конференция, която довежда до сключването на Парижкия мирен договор от 1947 година.
В знак на признателност, след неговата смърт през 1949 г., село Ятаджик, край което през 1913 г. закриляните от четата на Д. Маджаров тракийски бежанци от Беломорието преминават с много жертви граничната тогава р. Арда, е преименувано на Маджарово.
Снимка, ДА Архиви: Маджаров пред останките на двамата си другари Тодор Велев и Петко Димитров, загинали в сражението при Фере.
Поклон, войводо!
   
   Източник: "ПАМЕТ БЪЛГАРСКА", фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.