На 15 януари 1895 г в гр. Раднево е роден Гео Милев

На 15 януари 1895 г в  гр. Раднево е роден Гео Милев
15-01-2021г.
156
Гост-автор
На 15 януари 1895 г в гр. Раднево е роден Гео Милев.
Той е български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература.
През март 1916 г. Гео Милев е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери в Княжево. Оттам като старши подофицер е изпратен в 34-ти троянски полк, който е на позиция при Дойран.
Назначен е за командир на разузнавателния апарат в града. На 29 април 1917 г. неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън, загиват всички освен Гео Милев. Амират го тежко ранен в главата като липсва част от черепа и дясното око. След войната са му направени над десет операции за възстановяване и му е поставено стъклено око.
След атентата в църквата Света Неделя извършен от Българската Комунистическа Партия(БКП), е привикан за справка в полицията, като е убит заедно с други симпатизанти на левицата по време на Априлските събития през 1925 г. Разпознат е благодарение на изкуственото око при разпознаване на трупове от общ гроб след като комунистите завземат властта на 9 септември 1944 г.
Баща е на детската писателка Леда Милева. Днес в София има квартал наречен на неговото име, училища и улици в цялата страна.
 
Източник: facebook: Памет Българска

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.