На 11-ти януари в Цариград умира Димитър Миладинов

На 11-ти януари  в Цариград умира Димитър Миладинов
11-01-2021г.
9
Гост-автор
На 11 януари 1862 г., най-вероятно отровен от гръцки фанариоти, в затвора в Цариград умира Димитър Миладинов. Няколко дни по-рано умира и брат му Константин, тръгнал да го спасява.
Димитър е роден е през 1810 г., в град Струга. Послушник е в манастира „Свети Наум“. Учи през 1829 г., в гръцко училище в Охрид при Димитър Мокрянин. В годините 1830 – 1832 г. работи като учител една година в Охрид, след което отново продължава образованието си в гимназията в Янина (1833 – 1836 г.). Учителства в Охрид, но е принуден от гръцкия владика да напусне училището. Преподава в училищата в Струга, Кукуш и отново в Охрид. В следващите години е учител в село Магарево-Битолско, както и в гръцкото училище в Битоля.
През 1856 г., като учител в Прилеп успява да въведе изучаването на български език в гръцко училище. Заради родолюбивата си дейност е преследван от гръцкото духовенство, но продължава борбата за равноправие на българите. Обнародва дописки в „Цариградски вестник“ (1860 г.), обикаля македонски села и градове, за да събира помощи за дострояването на българския храм „Свети Стефан“ в Цариград. Обявен е за „царски душманин“, за което е арестуван от турски власти на 16 февруари 1861 г. Лежи в затворите в Охрид, Битоля, Солун и Цариград.
Арестуван е заради клевета на гръцкия владика Мелетий Преспански и Охридски, и след като е арестуван в Струга, през Битоля и Солун е откаран в Цариградския затвор, където умира на 11 януари 1862 година. Има съмнения, че е отровен заедно с брат си Константин от фанариоти. Официално е обявено, че са умрели от тиф.
Основната заслуга на Димитър Миладинов е събирането и издаването на сборник с автентични български народни песни от Македония под заглавието „Български народни песни“ (юни 1861 г., Загреб, заедно с брат си Константин Миладинов).
В днешна Северна Македония се издава под наименованието "Сборник", за да се избегне там автентичното "Български народни песни".
Поклон!
 
Източник: "Памет българска"
Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.