Музеят на киното обещава промени на фона на недоволството от изложба, посветена на еврейските пионери

Музеят на киното обещава промени на фона на недоволството от изложба, посветена на еврейските пионери
13-06-2024г.
0
Лентата

Музеят на киното на Американската академия за кинематографично изкуство и наука обеща да направи "незабавни" промени в изложбата си "Холивудленд", посветена на еврейските пионери във филмовата индустрия, след като в отворено писмо институцията беше обвинена в "двойни стандарти", съобщават Си Ен Ен и Скрийн дейли.

"Разбрахме за опасенията на членове на еврейската общност относно някои компоненти от нашата изложба "Холивудленд: Еврейски основатели и създаването на филмова столица", се посочва в направеното от музея изявление.

Постоянната експозиция, подготвяна повече от две години, има за цел да подчертае приноса и историята на еврейски имигранти като Джак и Хари Уорнър (Warner Bros.), Хари Кон (Columbia), Самюъл Голдуин и Луис Б. Майер (MGM) и други, които полагат основите на холивудската студийната система.

Музеят съобщи, че приема сериозно опасенията, добавяйки, че промените ще позволят тези важни истории да бъдат разказани, без да се използват формулировки, които могат неволно да затвърдят стереотипите. Това също така ще допринесе да бъдат отстранени всякакви двусмислици.

Говорител на музея каза за Си Ен Ен, че промените ще бъдат въведени "незабавно".

В писмото, което според "Ню Йорк таймс" е подписано от повече от 300 холивудски професионалисти, се посочва, че в изложбата, разказваща за основополагащия принос към филмовата индустрия в Лос Анджелис на еврейските пионери, на стените са използвани думи като "тиранин", "потисник", "женкар" и "хищник".

В писмото се посочва още, че това е единственият раздел на музея, очернящ тези, които иска да прослави. "Макар да признаваме ползата от това да се изправим срещу проблематичното минало на Холивуд, окаяният двоен стандарт на изложбата, който обвинява единствено евреите за въпросното минало, е неприемлив и, - независимо дали е умишлено или не - антисемитски.

Сред подписалите писмото са Дейвид Шуимър и Кейси Васерман.

Музеят съобщи, че свиква и консултативна група, съставена от експерти от музеи за еврейската общност, гражданските права и историята на други маргинализирани групи.

Фурорът идва след първоначалната реакция, когато при откриването на музея през 2021 г. приносът на еврейската общност към Холивуд беше пренебрегнат. Музеят смяташе, че е разрешил този казус, когато откри постоянната изложба "Холивудленд" миналия месец.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.