Мутрите зад гърба на професора

Мутрите зад гърба на професора
08-10-2021г.
59
Гост-автор

В някакъв смисъл може да се каже, че вдигнатият юмрук на Румен Радев и заклинанието "Мутри вън!" успяха. Срещу себе си има професор, а не човек с бекграунд в охранителни фирми.

Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков е най-доброто, което ГЕРБ можеха да извадят, много по-добро, отколкото всички очакваха.

С нея се решават двете основни заплахи пред партията - да не остане техният кандидат на трето място, което с кандидатура като бившия шеф на "Пирогов" Стоян Балтов беше съвсем реалистично, и да не задълбочи изолацията, която беше неизбежна с партиен кандидат като Томислав Дончев.

Сигурно и за ректора на Софийския университет може да се каже нещо лошо - зер цял месец избори има, срамота ще е щабовете на опонентите да не намерят компромат. Но каквото и да му кажеш, не можеш да го наречеш "мутра". Той е точно обратното на това. И макар че никога не е бил част от крилцата и разклоненията на Градската десница, в цивилизационен смисъл той много повече принадлежи на жълтопаветния интелектуален елит, отколкото на "расата" на ГЕРБ.

Колко хубаво звучи всичко това.

Ако нищо друго не се беше случило тази седмица, можеше да се изкушим да направим извода, че нещата са се променили, че са тръгнали в цивилизована посока.

Но...

Тази седмица се случи друго, което е много по-важно и знаково, отколкото кандидатурата на проф. Герджиков, за когото ще поговорим още месец и нещо, преди отново да се върне в кабинета си в Софийския университет.

Тази седмица за началник на Софийския инспекторат беше назначен Ивайло Иванов.

Ще кажете какво пък толкова, че някой си Иванов е назначен някъде в Общината.

Харесва ли ви как ритат студентите на проф. Герджиков? Не всички са негови - някои от битите учат в Хага. Но има и студенти от Софийския университет. Някога чухте ли да ги защити? Да се поинтересува поне за тях?

Този, прясно назначеният в Общината Иванов, е главният секретар на МВР по време на побоите.

Главният секретар лично определя каква да е тактиката в една такава напрегната обстановка, какви средства да се използват и какво насилие е съразмерно спрямо протестиращите.

Главният секретар отговаря за методите и поведението на полицията. Главният секретар задава тона какъв да е полицаят - дали да пази гражданите или да пребива децата.

И накрая главният секретар отговаря за кадровия подбор и негова е задачата да изработи такива механизми и система за кадрови подбор, че в системата на МВР да попадат психически устойчиви професионалисти, а не лабилни садисти.

"Главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици – формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите" - пише в мотивите на служебния премиер Стефан Янев за уволнението на Иванов от МВР.

Слава Богу, намери се кой да уволни този Иванов от МВР. Но никой не може да го уволни от ГЕРБ. И тарторът на биячите сега е приютен под крилото на Фандъкова, на една от най-важните длъжности в Столичната община.

А тези забравихме ли ги?

Когато Стефан Янев уволняваше Ивайло Иванов от МВР, двама негови преки началници го защитиха пламенно.

Единият, макар да е по-известен като "Шофьор на Мето Илиянски", се казва Младен Маринов и беше министър на вътрешните работи по време на побоищата. В кариерата го изстреля Румяна Бъчварова, ако си спомняте тази акушерка на злополучната коалиция между ГЕРБ, Градската десница и Георги Първанов с подкрепата на националистите.

Младен Маринов беше уволнен от Бойко Борисов почти веднага след побоищата. Да не мислите, че беше наказан? Че уволнението му е било плод на разкаяние?

Нищо подобно - беше направен водач на листа на ГЕРБ и стана депутат в два парламента.

Другият защитник на Иванов беше следващият министър на вътрешните работи. И неговото име едва ли помните, но се казва Христо Терзийски.

Ятакът на биячите, укривателят им. По негово време записите отлежаваха прилежно скрити в МВР, за да не стигнат кърваите побоща до очите на хората и компетентните органи.

Какво работи той ли? Дали е наказан?

Депутат е. Беше водач на листата на ГЕРБ в Кюстендил на последните два избора.

Пак да се върнем на вдигнатия юмрук и заклинанието "Мутри вън" на президента Радев.

Цивилизационният избор не е кой аватар ще сложиш пред камерите, за да се крият зад него биячите на деца.

Цивилизационният избор е да не допускаш побоища над деца, протестиращи, граждани. А ако все пак се случат - сурово да накажеш виновните.

И никога, никога повече да не лансираш подобни хора в обществения живот на страната.

Иначе мутрите са си вътре. Скрити зад гърба на професора, който така и не се поинтересува за битите си студенти.

    Автор: Владимир Йончев

    Източник: offnews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.