Мутрите ни отмъстиха с наказателни процедури в ЕС

Мутрите ни отмъстиха с наказателни процедури в ЕС
08-08-2021г.
25
Гост-автор

Автор: Светослав Терзиев, в. "Сега"

България е далеч назад по медали на Олимпийските игри в Токио, но стана европейски шампион по наказателни процедури в ЕС. Заслугата е на бившия премиер Бойко Борисов и неговите авери по държавните постове, чието високомерие към законите се пренесе и на европейски терен. Седмица преди да излезе в лятна ваканция, Европейската комисия огласи годишния си доклад за прилагането на европейското право и посочи България като първенец през 2020 г. по забелязани нарушения.

Трудно е да се повярва, но е факт:

една от средно големите държави в ЕС надмина всички, като инкасира 41 наказателни процедури за последната година, която бе и последна за третото правителство на Бойко Борисов. Въпреки че от лятото на миналата година то се клатеше от граждански  протести срещу липсата на върховенство на закона, мутрокрацията се вкопчи във властта, за да доизбута мандата му и да докаже, че изпитва същото презрение и към върховенството на европейското законодателство. Така пълният трети мандат на Борисов приключи с общо 136 наказателни процедури, като летвата от 41 процедури годишно бе надскочена на финала.

 

На второ място след България се класира Румъния с 40 нови наказателни процедури, но тя е три пъти по-голяма и три пъти по-многолюдна. Това показва, че тандемът, който ги събра в общ мониторинг още в началото на членството им в ЕС през 2007 г., запазва актуалност и до днес. Единствената държава, която ги изпревари в срамната класация, е Великобритания с 62 наказателни процедури през 2020 г., но тя и без това бе в процес на напускане на ЕС, след като официално отказа да се подчинява на общите европейски правила. Така и в абсолютни числа, и в относителни спрямо своето население България заслужи "привилегията" да стане след време най-чест клиент на Съда на ЕС в Люксембург. Неговата класация е по-бавна, защото наказателните процедури извървяват сложен път в Брюксел, преди да прераснат в съдебни дела, но това е гаранция още дълго да помним наследството на мутрите и да им плащаме санкциите. Самият Борисов няма да плати нищо, както и неговите министри, но историческият спомен за тях ще ни излезле прескъп. Това ще бъде тяхното отмъщение за изстиналата народна любов. Размерите му тепърва ще растат, защото в края на 2020 г. останаха 78 неприключени наказателни процедури срещу България, по които работата на Брюксел продължава.  Освен това Еврокомисията регистира през годината още 100 нови жалби срещу държавата и не се знае колко от тях ще предизвикат наказателни процедури.

Къде мутрите направиха най-големите си удари

срещу европейското право? От приключилите 41 процедури 10 са били в сектора "Мобилност и транспорт" - любимия на Бойко Борисов. Неговото трето правителство се впусна в тежка битка с Еврокомисията и дори заведе дело срещу нея в Люксембург, за да си извоюва правото да не спазва изцяло Пакета "Мобилност". Но това не направи голямо впечатление в Брюксел, където методично сочеха как България се разминава с европейското законодателство. Четири от процедурите бяха за бавно транспониране на директиви, а шест - за неспазване на регламенти, договори и решения. 

На второ място с по 7 наказателни процедури България се изяви в секторите "Околна среда" и "Енергетика". Има ли изненадани, когато става дума за държава, раздала най-красивите си природни кътчета на мутри и олигарси чрез заменки за голи чукари? Също така няма нищо необичайно, че Борисов заграби енергийния сектор за свои приближени, след като показа незачитане на Третия енергиен пакет на ЕС.

Четири са приключилите наказателни процедури в сектора "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП (малки и средни предприятия)". И тук никаква изненада откакто знаем, че държавата е раздавала милиарди чрез своята насърчителна банка ББР не на МСП, заради които съществува, а на най-изявени клептократи. По три са приключилите наказателни процедури в секторите "Правосъдие, основни права и гражданство", "Здравеопазване и безопасност на храните", "Миграция и вътрешни работи". В държава, където главният прокурор е напълно безконтролен, а протестиращите срещу него граждани биват малтретирани от полицията, за какво правосъдие и граждански права може да се говори? А що се отнася до здравеопазването, състоянието му лъсна през пандемията, след като България зае последно място в ЕС по ваксинирани и първо по смъртност от COVID-19. Самохвалството на Борисов колко добре се е справил с мигрантските потоци също не замъгли погледа на Брюксел, защото празните мигратски лагери свидетелстваха по-скоро за планомерното им източване в западна посока, а не за надеждна охрана на външните граници на ЕС. Отделно пък гордостта на Борисов за финансовата стабилност на страната се окичи с две наказателни процедури, а по една процедура заслужиха секторите "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" и "Съобщителни мрежи, съдържание и технологии".

Какво да очакваме занапред?

Висящите 78 наказателни процедури показват същата картина, но с малки размествания. На първо място е секторът "Околна среда" с 18 продължаващи процедури, а транспортният сектор е на второ място с 14 процедури. На трето място с 11 процедури е вътрешният пазар със злополучните малки и средни предприятия, а с по 9 процедури са секторите "Енергетика", "Правосъдие" и "Миграция". Потенциалът за санкциониране на България заради греховете на Борисов е огромен.

Приключилите вече 41 процедури могат да прераснат в съдебни дела, ако държавата не даде доказателства за национални поправителни мерки. Практиката предвижда, че след потвърждаване на нарушението от Съда на ЕС започва да тече нов срок за изпълнение и ако той също не бъде спазен, съдът се събира, за да определи финансовата санкция. Обикновено тя включва първоначална еднократна наказателна сума, към която се добавя ежедневна сума до окончателно изпълнение на първото съдебно решение. България бе наказана през 2019 г. със 77 млн. евро заради произвол в сектора "Енергетика". В очакване е да научи санкцията си и за неспазване на европейските директиви за безопасност на железопътния транспорт по дело, което приключи на 28 май 2020 г. Засега тя се отърва само с плащане на разходите по делото в Люксембург, но ако Еврокомисията реши, че въпреки решението на съда не са отстранени забелязаните нередности, ще има право да заведе второ дело за налагане на по-сериозна финансова санкция.

Години ще минават, а споменът за Борисов ще продължава да се връща като финансов кошмар за държавата и нейните данъкоплатци. Защото са имали наивитета да го държат дълго на власт.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.