Мрежата Хакани – от самоубийствени атентати до властта в Афганистан

Мрежата Хакани – от самоубийствени атентати до властта в Афганистан
24-08-2021г.
65
Гост-автор

Обвинявана, че стои зад най-смъртоносните нападения от последните години в Афганистан, мрежата „Хакани“ се ползва с авторитет сред талибаните. Двама нейни представители присъстват на дискусиите в Кабул за ново афганистанско правителство наред с водачите на движението, оглавило вече страната.

Независимо от кървавата ѝ репутация групировката, смятана за терористична от САЩ, предстои да играе голяма роля в действията на новия талибански режим, поел властта миналата седмица.

Кои са Хакани?

Въоръжената групировка е създадена от Джалалудин Хакани, прочул се през 80-те години на миналия век като герой на антисъветския джихад. В разгара на студената война този патриарх е ценен коз на ЦРУ, използван срещу СССР. САЩ и техни съюзници като Пакистан директно финансират и въоръжават муджахидините.

По време на десетгодишния конфликт, чиято цена е решаващ фактор за разпадането на Съветския съюз, а и след изтеглянето на руските сили Джалалудин Хакани поддържа тесни връзки с джихадисти от чужбина, включително с Осама бин Ладен.

После се съюзява с талибаните, които поемат през 1996 г. контрола над Афганистан след жестока гражданска война между полеви командири, взела десетки хиляди жертви и разрушила Кабул. Станал министър на ислямисткия режим, той остава на поста до свалянето му през 2001 г., след атентатите на 11 септември, от международна коалиция начело със САЩ.Джалалуд ин Хакани умира през 2018 г. след продължително боледуване. Начело на мрежата го сменя синът му Сираджудин.

Благодарение на своята финансова и военна мощ, както и на кървавата си репутация, мрежата „Хакани“ е смятана за полуавтономна, макар и патронирана от талибанското движение.

Базирана най-вече в Източен Афганистан (изглежда разполага и с бази отвъд границата, в Северозападен Пакистан), въоръжената групировка набира все повече тежест сред талибаните. През 2015 г. Сираджудин Хакани става заместник на водача им.

По-малкият му брат Анас, някога хвърлен в затвора и осъден на смърт от предишното афганистанско правителство, преговаря след падането на Кабул миналия уикенд с експрезидента Хамид Карзай и бившия шеф на изпълнителната власт Абдула Абдула.

Защо „Хакани“ буди толкова страх?

Обвиняват мрежата „Хакани“, че стои зад някои от най-смъртоносните атаки срещу афганистанските и коалиционните сили за сигурност през последните години. САЩ я разглеждат като терористична групировка; наложени са ѝ и санкции от страна на ООН.

Смята се, че Хакани често използват атентатори самоубийци, например шофьори на коли или камиони с експлозиви, или пък пращат хора да щурмуват някое символично място, знаейки, че няма да оцелеят. Те умеят да провеждат сложни атаки с многобройни жертви срещу важни цели, по-специално военни обекти.

През октомври 2013 г. афганистанските сили прехващат в Източен Афганистан техен камион, натоварен с около 28 тона експлозиви, сочат данни на американския Национален център за борба с тероризма. Срещу Хакани има и обвинения в множество убийства – включително покушение срещу бившия президент Хамид Карзай през 2008 г., отвличания на служители и на западни граждани както за откуп, така и с цел принуда към размяна на затворници.

Отдавна ги подозират също, че поддържат връзки с пакистанската армия, неизменно обвинявана от бившия афганистански режим, че се стреми да дестабилизира Афганистан. През 2011 г. американският генерал Майк Мълън ги нарече „същинска ръка“ на разузнавателните служби в Исламабад. Твърдение, което Пакистан отрича.

Мрежата „Хакани“ има огромен принос за напредването на талибаните, представлявайки „силите им с най-висока боеспособност“, според доклад на ООН, публикуван през юни. Той определя въоръжената групировка като „основната връзка“ между талибаните и Ал Каида.

Каква е ролята ѝ в структурите на новия талибански режим?

Мрежата „Хакани“ процъфтява в редиците на талибаните. Двама от ръководителите ѝ в момента се намират в Кабул, където се обсъжда формирането на ново правителство.

Редица анализатори отбелязват, че назначаването на Сираджудин Хакани за заместник-шеф на талибаните е затвърдило още повече ролята на групировката.

Освобождаването на брат му Анас, държан в затвора от афганистанските власти, през 2019 г. се очакваше да подпомогне започването на преки преговори между САЩ и талибаните, приключили в крайна сметка с изтегляне на американските войски.

Миналата година Сираджудин Хакани дори се сметна за длъжен да помести статия в „Ню Йорк таймс“, в която твърде дипломатично представи позицията на талибаните за преговорите с американците и за конфликта в Афганистан.

Докато Анас Хакани разговаряше с Хамид Карзай, чичо му Халил водеше в петък молитви в Кабул. Обявили за издирване Сираджудин и Халил, САЩ предлагат милиони долари за информация, която би помогнала да бъдат заловени.

   Автор: Дейвид Фокс Касим Науман Франс прес

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.