Москва предупреди САЩ да стоят далеч от Русия и Крим

Москва предупреди САЩ да стоят далеч от Русия и Крим
13-04-2021г.
8
Гост-автор

Два американски военни кораба се предвижда да пристигнат в Черно море по-късно през седмицата в момент на изостряне на напрежението в конфликта в Източна Украйна. Рябков определи изпращането на корабите като "провокация".

Рябков също така заяви, цитиран от РИА Новости, че Русия защитава и ще продължи да защитава жителите на източния украински регион Донбас, контролиран от подкрепяни от Москва сепаратисти, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Той обвини НАТО и САЩ, че превръщат Украйна в "буре с барут", като подкрепят тази страна.

"Обемът на военната помощ нараства. Съединените щати и други страни от НАТО съзнателно превръщат Украйна в буре с барут", изтъкна руският зам.-министър.

Путин може да предизвика война в Европа, като нахлуе в Украйна, предупреждава междувременно бивш американски посланик, цитиран от "Индипендънт".

Изданието се позовава на интервю за Би Би Си на бившия посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, който смята, че световните лидери трябва да бъдат "доста" обезпокоени от създалата се ситуация.

По думите му продължаващото напрежение може да прерасне в пълномащабна война между две "доста респектиращи армии". Макфол, който е посланик в Русия между 2012 и 2014 г., когато тя анексира Крим, допълва, че Украйна няма да се поколебае да "реагира", ако Кремъл реши да предприеме нападение срещу източната част на страната, за да "освобождава" рускоезичните жители в района.

Струпването на военни сили край границата с Украйна предизвиква объркване относно намеренията на Русия, гласи заглавието на статия в "Гардиън" по темата.

 

Песков: Не изключвам риска Русия да бъде изключена от западните платежни системи

 

Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков не изключва риска Русия да бъде изключена от западните платежни системи, отчитайки неприятелското отношение към страната от редица държави, предава ТАСС.

„Можем да заявим със сигурност едно нещо. Че под една или друга форма ограниченията срещу Русия се използват от редица държави, които преследват целта за такова незаконно ограничаване на Русия от гледна точка на международното право“, заяви говорителят на Кремъл на пресконференция във вторник. „Тези ограничения се проявяват в най-различни форми, това е доста непредсказуем процес, поради което в рамките на този процес, като се вземе предвид такава недружелюбна и понякога дори враждебна форма на поведение към нас, не може да се изключи нищо“.

Според него руската платежна система „Мир“ вече е узряла достатъчно и в крайна сметка ще получи глобално разпространение. „Виждаме, че сега тази система вече е станала достатъчно силна. Да, тя все още няма международно обращение, но все пак има страни, в които тази система може да се използва. И сега никой не се съмнява, че тази система в крайна сметка ще се разпространи в световен мащаб“, каза Песков.

   Източник: Glasove

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.