Мохамед Машали - докторът на бедните

Мохамед  Машали - докторът на бедните
16-03-2021г.
107
Гост-автор
Мохамед Машали е докторът на бедните. Той живееше в Египет и лекуваше безплатно нуждаещите се хора. Този човек със златно сърце почина на 28 юли 2020 г. Докрая на живота си той помагаше на всички, на които можеше.
Египет оплаква смъртта на лекарят, наричан "докторът на бедните", починал на 76 годишна възраст.
В течение на кариерата си, д-р Мохамед Машали се е прославил с това, че е оказвал медицинаска помощ на жителите на бедните селца, намиращи се наблизо до мястото му на живеене в Танта.
Той бил специализиран в ендемичните болести, биларгии и глистни заболявания, които като цяло поразяват бедните.
Според информацията за него, той взимал от пациентите не повече от 10 египетски фунта за преглед, за разлика от колегите си, които взимат по 400 фунта.
Понякога се е отказвал от заплащане и сам купувал на пациентите лекарствата.
Веднъж в интервю, на въпроса защо взима само по 10 фунта (0,62 долара), той отговорил: "Защото хората са бедни, а аз сам израстнах в бедност. Преди баща ми да почине, ми каза, че трябва да се грижа за бедните."
"Не искам кола, дълга 10 метра или костюм за милион или хиляда фунта. Или нещо подобно. Доволен съм и на малките неща. Стига ми сандвич с флафел."
Машали също така казвал, че жена му живее добре, а на децата му е комфортно.
Машали си спомнял, че за неговата работа получил мотивация от случката с малко момче, което умолявало майка му да му бие инжекция с инсулин заради диабета му, но тя му отказала, защото, ако купела инсулин, не би могла да купи храна за братята и сестрите му.
Имала пари само за хляб и фалафел.
Момчето се самозапалило, казвайки на майка си, че щом е така, то не желае да е тежест за семейството, и го прави, за да могат братята и сестрите му да имат какво да ядат. Извикали Машали, но не могъл да спаси момчето и то издъхнало в ръцете му.
"От този ден се заклех, че се посвещавам да служа на бедните" - казал той в интервю за Deutsche Welle.
По-късно добавил: "Медицината е хуманитарна професия, а не комерсиална."
"Един от докторите, от които съм се учил в университета, веднъж ми каза:
"Ако възнамерявате да се занимавате с медицина, за да си построите къща или да си купите впечатляваща кола, не учете медицина. По-добре отидете на фондовата борса или в международна търговия."
...
ДОБРИЯТ ПРИМЕР - МИЛОСЪРДНОТО СЪРЦЕ!
    Aвтор: Антон Желев
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.