Moderna пуска още една експериментална ваксина

Moderna пуска още една експериментална ваксина
19-08-2021г.
26
Гост-автор
Днес Moderna започва своята експериментална иРНК-базирана ваксина срещу ХИВ, според нова презентация в регистъра на клиничните изпитвания на Националните здравни институти на САЩ, пише sciencealert.com.
 
Изпитването от Фаза-1 включва 56 здрави възрастни (от 18 до 50 години), които нямат ХИВ. Ще се тества безопасността на ваксината, както и ще се търси основен имунен отговор. Препаратът, претендиращ за ваксина, е функционално подобен на иРНК системата, която, според разработчика, е много успешна във ваксината против COVID-19 на Moderna.

Moderna ще изпробва две версии на mRNA-1644. Това ще е първата иРНК ваксина срещу ХИВ, тествана при хора. Първата фаза ще продължи приблизително 10 месеца. Ако ваксината премине тази фаза, предстоят втора и трета фаза, които ще определят добре ли се справя препаратът с предотвратяването на HIV инфекцията в по-широката популация.
 
И така, как действат ваксините срещу иРНК ? За разлика от традиционните ваксини, които 
обикновено съдържат част от отслабен или инактивиран вирус, ваксините с иРНК съдържат „книжка с инструкции“, която се предава в клетките ни и им казва как да направят фрагменти от специфични протеини, които се намират от външната страна на целевия вирус. 

За кратък период от време (обикновено от 24 до 48 часа) нашите клетки започват да произвеждат тези протеини, а телата ни ги маркират като чужди и се предизвиква имунен отговор. Хипотезата е, че когато сте изложени на действителния вирус, организмът ви ще разпознае протеините с шипове и ще реагира достатъчно бързо като започне борба с него преди инфекцията да стане твърде тежка.

От Moderna твърдят, че създаването на ваксина срещу вируса се оказало трудно поради бързината, с която този вирус заразява човешката ДНК и е в състояние лесно да доведе до мутации на структурата й. „Най-обещаващият подход, който имаме, е да стимулираме тези широко неутрализиращи антитела, които някои хора естествено развиват срещу ХИВ, но които досега не бяхме успели да задействаме с ваксина", пише в презентацията.
Надеждата е, че новият препарат ще доведе до широко неутрализиращи антитела, които са способни да се борят с ХИВ инфекцията на първо място и също така могат да бъдат ефективни срещу редица други вируси в бъдеще, например при „следващата пандемия“. Новото изпитание се провежда в партньорство с фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

В съобщение до акционерите през април Moderna заяви, че разработва и друг кандидат за ваксина срещу ХИВ в допълнение към mRNA-1644, наречен mRNA-1574. 
 
   Източник: SPISANIE8

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.