Много ли са 20 251 починали от коронавирус в България – равносметка и какво предстои

Много ли са 20 251 починали от коронавирус в България – равносметка и какво предстои
23-09-2021г.
26
Гост-автор

Жертвите на коронавируса в България тези дни надминаха 20 000 за целия период от март миналата година до сега.

В момента в болниците в България са настанени 5000 души с ковид. Невярващите в епидемията омаловажават, твърдят, че много пациенти влизали от страх в болница. Но лекарите казват, че много от тежките и смъртните случаи са с хора, които са дошли твърде късно. Било от страх, че в болницата „ще ги уморят“, ще ги интубират и т. н., а когато най-накрая влязат там, в някои случаи и апаратно дишане не може да помогне.

Т. нар. свръхсмъртност надмина 15 хил. души за 2020 г. Тоест, през 2020 г. са умрели над 15 хил. души повече от обичайната годишна смъртност за предишната и за предишните 5 години. Вместо около 109-110 хил. починали за година, за 2020 г. са починали над 125 хил. Коефициентът смъртност от 15,4 на 1000 за предишните години, е скочил на 17,8 на 1000 през миналата година (над два пъти по-висок от този на раждаемостта – цитираните данни са от НСИ).

Доказано починалите от ковид за 2020 г. са 8554 (НСИ). Останалите в числото на т. нар. свръхсмъртност, могат да се смятат за косвени жертви на епидемията. И досега не може да се говори за точни данни на жертвите, защото много хора не влизат в болница и системата не ги отчита като жертви на ковид. Други, след като са се излекували от ковид,

 
умират след месеци от усложнения,

инсулти, инфаркти, и не попадат в тази статистика.

Към момента в България, общо от началото на епидемията, са починали всеки четирима от сто с положителен тест за коронавирус. По точно числото е 42 смъртни случая на 1000 заразени. Допреди началото на ваксинациите това число беше по-голямо.

В общи линии, официалната статистика на жертвите, която се публикува в единния информационен портал за епидемията, отразява само жертвите в болници, но пак има изключения – например двете деца, починали от ковид тази седмица, не бяха включени в бюлетина.

За 2021 г. числата за жертви и свръхсмъртност ще са доста по-големи. Защото за сравнение с 2020 г. – в началото й в България почти нямаше епидемия и въпреки това въведоха строги мерки, повлияни от тези по света, с което забавиха и разпространението на вируса у нас. За три месеца през пролетта – март, април и май миналата година – са починали общо толкова хора от ковид, колкото през есента умираха само за един ден. През лятото разхлабиха мерките, есента ги въведоха късно и България постави рекорди по смъртност.

Към момента България е на едно равнище по смъртност от ковид със Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора – средно около 3000 на 1 млн. жители. Това е общо за периода от началото на епидемията. За краткосрочен двуседмичен период през септември тази година България беше номер едно в света по жертви на 100 хил. население.

При страна с продължаваща емиграция, застаряващо население, висока смъртност (още преди епидемията) и ниска раждаемост, жертвите от ковид нанасят повече щети отколкото в страни като Италия, Испания, Великобритания.

И в тази ситуация половината население според последно проучване на „Галъп интернешънъл“ отказва да се ваксинира. България свети с червено на картата на Европа като страна с най-малък процент ваксинирани.

Половината българи изповядват конспиративни теории за ваксините или ги смятат за вредни, ненужни, недоказани и т. н. По-добър имунитет се създавало като преболедуват – подобни съвети дават и някои екзотични български лекари. Макар че вярващите на такива съвети рискуват да попаднат в тези

четирима на сто от заразените у нас, които умират

Докато при ваксинираните простата сметка показва, че умират няколко на милион и то недоказано от ваксината, а от преклонна възраст и усложнения с предишни болести, алергии.

Никаква статистика за ползата от ваксини не може да убеди невярващите българи. Напротив, намират си аргументи и измислени данни, чели недоразбрали, с които се самоубеждават, че умират точно ваксинираните.

В крайна сметка са налага изводът, че положението със смъртността от ковид (и не само) у нас е свързано с културни особености, суеверие, недоверие, страх.

Самите медии, които би трябвало да водят ограмотяващи кампании, всяват недоверие във ваксините, като непрекъснато пускат безкритично и без опонент събеседници и експерти, които оспорват нуждата от ваксиниране и противоепидемични мерки въобще. Самите редактори и журналисти в медиите се поддават на конспирации и суеверие или просто са на ниско образователно равнище.

Има поне три политически партии – „Възраждане“, ИТН и АБВ – които водят официално кампании против защитните мерки срещу ковид и против ваксинациите. Техните идеи споделят много представители и на други партии, но там не ги приемат за официална политика.

Правителствата от друга страна се поддават на популизъм малко или повече, не смеят да въведат по-строги мерки и не контролират строго спазването им като в други страни.

Всички тези условия създават българския феномен – висока смъртност, слаба държава, бедност и изостаналост. Което още веднъж усилва емиграцията.

Надеждите са, че епидемията ще повтори циклите на Испанския грип отпреди 100 години. Тогава епидемията се е развила по подобен на сега начин  – първа вълна по-слаба, втора най-силна, трета – с много жертви, четвърта отслабваща и следват затихващи, общо две години и половина.

Досега първите три вълни на коронавируса вървят като при Испанския грип, но тогава населението на света е било 1,8 млрд., сега е близо 8 млрд. и има много повече хора за заразяване, което може да продължи по-дълго. Сега обаче има и ваксини, и повече защитни средства. Които у нас отричат и създават условия за по-тежко протичане и изход от епидемията.

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.