МЪЛЧАНИЕТО НА ЕЛЕКТРИЧКИТЕ

МЪЛЧАНИЕТО НА ЕЛЕКТРИЧКИТЕ
10-06-2022г.
170
Лентата

Автомобилният бизнес у нас свикна да получава хвалби и услуги от журналистите срещу стотинки за боза.

Единствената добре организирана реклама на автомобили и досега е изложението през юни в София.

Тази година обаче, изложението беше различно. Може би скучно.

Или просто гроздето на новите модели вече доста ни киселее.

Само един пример от нашия екип лаици - тази година повече от 70% от изложението Sofia Motor Show са електрички. Как продължава това - никой не казва.

Ето къде е проблемът - силно рекламираните лукс електрички тихомълком застанаха на стартова ценова линия около 100 хиляди лева. Всички мълчат за слона в стаята. Как ще пазарувате коли, ако за градското "Рено" с изключителен дизайн и никаква товароносимост цената е около сто хиляди?

Електричките мълчат.

Още един прост пример:

В сайта на "Тойота" - RAV4 бензин е към 50 хиляди лева. Същият модел plug in е към 100 хиляди лева. Двойни цени за новото и модерността. Прогресът е скъп. Следователно - не е за българи.

Ако щеш, така ще пишат под тая статия троловете.

"Ситроен Ами" (от снимката) е единствената възможна електричка за българина. Струва към 12 000 лв. във Франция. Засега.

Обаче не е точно до желанието на клиента. Освен електрички - няма други модели. Чака се.

Даже екипът на масовата "Дачия" днес няма особен асортимент - изложеното не може да се купи в следващите месеци. "Дачия" са шампиони у нас с много труд, добри цени и реклама. Обаче обещаха модели на газ - реално няма такива в магазина. Новият им модел jogger изглежда добре - но е е само бензин, дизелът вече е забранен, а цените вече не се държат много приветливо. Масовата "Дачия" ще е jogger, но само, защото е комби със седем места за 35 хиляди лева.

Само преди две три години комбито на "Дачия" струваше малко над 20 хиляди лева. Ако продадете старата си кола и махнете ДДС-то заради N1 - колата е поносима като цена и доста натоварена с екстри. Но кога ще я има? Ще се чака ред.

Спомняте ли си го тоя ред?

В другия сегмент - големите коли, те изчезнаха на изложението - нямаше го "Jeep" тая година. Единственият голям джип беше новият "Range Rover". Единственото кабрио  беше битурбото на новия SL.

Две коли - кабрио и луксозен джип - от около по 450 хиляди лева. И не са електрички.

Нямаше пикапи - "Митсубиши" май няма да ни продава повече, остава "Тойота" Хайлукс с нейния нежен двигател, супер машина, но най-маломощната от цялата гама на всички пикапи.

Маломощие май е думата на тазгодишния автомобилен фестивал. Изчезна предната решетка на повечето коли, няма радиатор и колите приличат на заоблени кашончета (имаше един много малък ел. "Ситроен" като детска играчка в бебешко синьо.).

Автомобилната индустрия силно боледува от инфантилизация и феминизация, личи си.

Екипите на чуждестранните марки дали знаят как продължава този бизнес?

Повечето не знаят и новите параметри и възможности на колите си, а и зяпачите не се ориентират коя кола на какво гориво е и как се комбинира това със задължителното електричество.

Дори "Форд" са сложили легендата "Bronco" на щанда си за десетки хиляди левове - но служителят на "Форд" буквално каза, че не знае параметрите на Бронкото. Цена? Ами ние няма да го внасяме. Ами хубаво - вместо да цапате Бронкото, сложете един пясъчник на изложението, за да си играят децата.

Кой представя кола, която няма да се внася, не й се знае цената и няма смисъл да питаш как се вдига гюрука?

Тия заядливи въпроси нямат много отговори. Както не е ясно една електричка при какви условия колко път ще измине, колко време ще се зарежда, как става карането през зимата и лятото, колко години ще траят батериите… купуват само най-смелите, а от екипа ни се шегуват, че още една такава година и пари за кола ще имат само жените на политиците. Електричките мълчат - няма ли държавни облекчения? Няма. ДДС? Има.

Пазим чистия въздух с парите на купувачите само? Явно.

Тоя бизнес започва да прилича на принудителен ленински съботник с малко по-футуристичен дизайн. Защото Електричката си остава за нас нерентабилна мечта.

В същото време ни отнемат дизела - вчера Европейската Комисия реши до 2035-та година да няма нито бензинови, нито дизелови двигатели. Налудничаво, ако гледаш салона в София.

А цените на старите коли се качват като никога.

Хибридът е велика идея, но дали българинът ще успее да си позволи чудото на малкия разход? Електичките мълчат.

Автомобилните журналисти са на хранилка тук-таме и могат само да хвалят. А както навсякъде проблемите и въпросите започват да се изтикват настрана.

Политика, казват. Политиката е объркала доста неща - и автомобилите ли ще обърка?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.