Мислете критично и сменяйте каналите

Мислете критично и сменяйте каналите
02-01-2022г.
83
Гост-автор

Автор: Миролюба Бенатова

По празници се гледа доста телевизия и реших да напиша един бърз статус по конкретен повод. За разликата между обикновено информиране и пропагандата. Примерът е от снощи - отразяването на един сюжет по двете национални частни телевизии с най-голямо влияние в обществото.

Казусът - задържан човек с хулиганско поведение и учебна (безопасна) граната.
Информация: задържан е човек с проблемно поведение и учебна граната. Освободен е след 24 часа и обвинение в хулиганство.

Пропаганда: задържан е човек с хулиганско поведение и граната. Предполага се, че гранатата е учебна. Но ни се показва интервю с експерт по сигурността, който ни казва колко страшно би било, ако гранатата е бойна.

В допълнение получаваме информация за открита още една такава (!) граната. А в автомобила, с който хулиганът е пристигнал в София, има лепенки и други материали на партия Възраждане. Зрителят трябва да си помисли, че партия "Възраждане" произвежда терористи. Разбира се, това не е казано, но репортажът е конструиран в тази посока.
Извод: ако сте гледали телевизията с първия пример, сте информирани.
Ако сте гледали тази с втория, се оглеждате за терористи.
****
Знам, че ще кажете, че толкова си могат. Аз ще ви поправя, че няма случайни неща.
И ако не симпатизирате на споменатата партия, сигурно бихте харесали този репортаж. Аз пък, като професионалист, предполагам, че човекът е изпратен да направи тази мазня на площада, за да се състои този материал.
Не мога да съм сигурна, но не е невъзможно. Нарича се активно мероприятие.
Честита нова година!
Мислете критично и сменяйте каналите. Истината е някъде там.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.