Мирослав Мурджов: Истерията около кабинета на Слави идва от партиите, които се надяваха да участват със свои министри

Мирослав Мурджов: Истерията около кабинета на Слави идва от партиите, които се надяваха да участват със свои министри
13-07-2021г.
65
Гост-автор
Трифонов просто направи предложение за кабинет. Дали то ще се превърне в реалност и ще има правителство с министър-председател Николай Василев, зависи от останалите народни представители. Може би политическите партии, които очакваха да съставят правителство заедно със Слави Трифонов, т. нар. „партии от протеста“, са леко неприятно изненадани. Изнервянето и истерията идва точно от тях, защото те се надяваха да участват в съставянето на кабинета със свои посочени министри. Не виждам някаква друга драматургия в момента.
 

 Това коментира Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи и бивш депутат. Ето какво още той каза пред Фрог Нюз:

 

Какво е бъдещето на предложения от Слави Трифонов и „Има такъв народ“ кабинет?

 

Трябва да питате някой, който е овластен – в случая народните представители. Те евентуално ще гласуват този кабинет. За мен това просто е предложение, което е хубаво да се дискутира. Каква подкрепа ще получи, ще решават народните представители, затова сме ги изпратили в Народното събрание. По Конституция те избират правителството.

 

Слави Трифонов обаче отказва дискусии с останалите политически сили, които ще влязат в 46-тото Народно събрание. Как си обяснявате този негов ход?

 

Не мисля, че отказва дискусия. По-скоро отправи предложение. Оттук нататък дискусията предстои. Това, че няма нормален политически разговор за подкрепа, вече е друг въпрос. Може би тези разговори ще се състоят, след като се конструира Народното събрание. Поне аз се надявам така да се процедира. Не виждам нещо притеснително в случая. Друг е въпросът, че може би политическите партии, които очакваха да съставят правителство заедно със Слави Трифонов, т. нар. „партии от протеста“, са леко неприятно изненадани. Те най-вероятно няма да участват в кабинета със свои лични предложения. Това може би ги притеснява и затова е тази бурна реакция. На това се дължи истерията, макар че официален отказ за подкрепа не съм чул от никого, освен от БСП.

 

Каква е възможността подкрепата да дойде от ДПС и ГЕРБ?

 

Всичко е възможно на този свят. Политиката е низ от възможности и възможни компромиси. Няма да се учудя. Няма да се изненадам, ако дори и тези, които предварително са заявили едно, впоследствие си променят решението. И на това сме се нагледали. Нека да не избързваме, а да видим какво в крайна сметка ще бъде реалното предложение от първата политическа сила – „Има такъв народ“. Нека да изчакаме връчването на мандата /7-дневен срок по Конституция/ и ще разберем какво ще се случи. Не мисля, че има някаква велика драма. Изнервянето и истерията идва точно от тези партии, които се надяваха да участват в съставянето на кабинета със свои посочени министри. Не виждам някаква друга драматургия в момента.

 

Що се отнася до хода, който предприе Трифонов - по-скоро позитиви или по-скоро негативи ще донесе той на него и партията му?

 

Не мога да знам. В крайна сметка това е първата политическа сила – не ги защитавам въобще, но те имат правото да предложат кабинет. Нестандартният ход проектокабинетът да бъде обявен предварително, преди да се конструира Народното събрание, може би е неприятна изненада за някого, но това не отнема правото на „Има такъв народ“. Г-н Трифонов търси правителство на малцинството и казва: „Това е моят избор, вие имате възможност – или го подкрепяте, или го отхвърляте“. Няма друга възможност. Дали това ще помогне на партията и лично на него за едни следващи избори – това ще реши избирателят, който сега е упълномощил ИТН да направи своето предложение. Пак казвам – драмата идва от определени групи, които имаха някакви други сметки и тези сметки в момента не се осъществяват. От там е нервността.

 

Появата на Николай Василев за министър-председател очаквана ли бе? Защо точно той?

 

Нямам представа какви са били мотивите да вземат такова решение. Тази номинация за министър-председател е личен избор на г-н Трифонов и на партията, надявам се. Предният път, когато взимаха проучвателния мандат, номинираха Антоанета Стефанова. По техни думи предлагат професионалист с безспорни качества. Това е тяхното решение. Те имат право на него и никой не може да им го оспорва. Дали това решение вече ще се превърне в реалност и ще има правителство с министър-председател Николай Василев, зависи от останалите народни представители.

 

Какъв е шансът наесен да имаме избори 2 в 1?

 

Може би ще разберем в рамките на 15-20 дни. По-скоро е 50 на 50.

    Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.