Министър Танева: Министър Димитров изкара COVID-19 и е афектиран

Министър Танева: Министър Димитров изкара COVID-19 и е афектиран
27-11-2020г.
11
Гост-автор
Министър Димитров отправи безпочвени обвинения от парламентарната трибуна в началото на пленарното заседание, последно проведохме разговор в понеделник, изключително съжалявам, че трябва да влезем в това ниво на комуникация и това да става чак през пленарна зала. Когато за първи път разбрах, че той е проболедувал COVID, беше наистина разстроен, проведохме много дълъг разговор може би над 50 минути. Беше много афектиран в началото - в чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановянето му. Това каза земеделският министър Десислава Танева в парламента, след като поиска да даде изявление във връзка с твърденията на министърът на околната среда и водите Емил Димитров за проблемите във водния сектор и предстояща криза в Бургас.

Танева посочи, че разговорът е бил инииран от нея, тъй като има 4 теми, които стоят нерешени в МОСВ, след разговора все пак са имали обща визия и допълни, че е изключително изненадана от това, което министърът съобщи в началото на пленарното заседание.

Танева подчерта, че МОСВ и МЗХФ имат много общи теми и и двете министерства, и експертите по отделните дирекции, винаги са участвали в работни групи, когато се решават въпросите. "Тази колаборация стана много по-тясна, когато се подготвя новата програма, когато трябва да се изпълни целите на зелената сделка и когато има много по-амбициозни екологични амбиции.", каза тя.

По повод твърденията за непредставени схеми на Напоителни системи на язовири, министър Танева посочи, че директорката на Напоителни системи я е уверила, че още преди 20 дни са предоставени въпросните схеми.

"Кметът на Бургас ми се обади преди доста време с молба да предоставим налична архивна документация за друг язовир с тенденцията дали той може да бъде ползван за осигуряване на питейна вода.", допълни още Танева в отговор на твърденията на екоминистъра, че кметът на Бургас към момента заема позицията само на зрител.

"По отношение на твърденията на министъра на околната среда и водите, че се води война с МРРБ, за първи път чух такава теза. По принцип земеделското министерство винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Има решение и доклад от оперативно заседание на Министерски съвет, в което земеделското министерство е подкрепило вариант за решение по оношение на водоснабдяването на Бургас, така че всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено.", категорична беше Танева.

"Относно обвиненията за земеделието - много тъжно. Няколко месеца назад самия колега (бел.р. Емил Димитров) призоваваше пред медиите, във връзка със засушаването, че земеделските производители трябва сами да си търсят собствени водоизточници за напояване. След много комуникации с браншовите организации, след проведени срещи, се постигна едно съгласие между нас да бъдат инициирани промени. След като те бяха предложени, ние направихме обща експертна среща в МОСВ, на която присъствах аз, на която присъства и колегата и експертите на двете ведомства. Не бяха приети всички изменения. Всичко, което поискаха да отстраним, бе отстранено с изключение на обема, който може да ползва по облекчен режим регистрирани земеделски стопани, извън урбанизирани територии. Входираните промени от народни представители са в крайна сметка произведени с няколкомесечна комуникации с НПО в сектора и след тази среща в МОСВ. В Крайна сметка - това е предмет на гласуване в НС", каза Танева.

Твърденията и бяха по повод на изказването на министър Димитров, че внесените законови промени в Закона за водите са поредното безумие и че се прокарва закон, с който да се разреши на лишените вече от вода земеделци да могат да копаят където си искат, да променят водните язовири на съседите си.

Министър Танева посочи, че в понеделник е говорила чисто в човешки план. "Да, ние сме в тежко време. Пандемия, всеки преминава през изпитания, чувства може би недостатъчна грижа за себе си, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме и трябва да работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото", каза в заключение Танева.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.