МИЛОСТ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ!

МИЛОСТ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ!
02-02-2022г.
61
Гост-автор

Автор: Соня Колтуклиева, ФБ

Смъртта на 44-годишната жена пред регистратурата на врачанската болница покърти мнозина и отприщи лоши спомени.
И аз имам да кажа нещо.

В българските поликлиники и болници много се чака и много се пише. Самите лекари и сестри се оплакват, че се налага да попълват безкрайни документи, самите те се дразнят и гневят.
И нищо не се променя. Нищо.

Омагьосано място ли е сградата на министерството на здравеопазването, прокълна̀то ли е?

Лекарите се отнасят към лекарите с подозрение. Чиновниците направо ги смятат за мошеници и ги подлагат на унизителни проверки.
 
Разбира се, не е само това. Няма човещина. Или е на изчезване. Защо е на изчезване?!
Случвало ми се е десетки пъти вече, докато съм придружавала болни роднини. На болния се гледа като на натрапник. Възрастните пациенти са отписани, на тях се гледа като на пътници. Пази Боже някой да е с тежка диагноза - безпощадно се изрича убийственото: да си знаете, да сте подготвени - не му остава много, статистиката е такава за тази болест. Думи като нажежени патрони, забити в сърцето камѝ.
 
…. Веднъж ми се случи на улицата в Лондон да си счупя костички на стъпалото. Дъщеря ми ме заведе в спешното на Westminster and Chelsea Hospital; на рецепционистката съобщихме само моя NHS номер, нищо друго. Изследванията бяха готови за минути, лекарят направи преглед, изпрати всичко он-лайн на GP-то, на мен ми даде патерици и бележка с дата за преглед при ортопед.
 
Така работи системата.
 
Никъде, обаче, системата не е съвършена, не е даже добра. Здравеопазването е най-най-най важната област в живота. И най-подценената. Изправено пред зловещото лице на пандемията, човечеството осъзна колко е безсилно. И колко малко инвестира в здравеопазването, колко го подценява, всъщност.
 
Остана ни само да се молим на Бог да сме здрави и да се срещнем с добри специалисти, но и с добри хора в поликлиниките и в болниците.
 
МИЛОСТ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ!
МИЛОСТ!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.